2024.03.28, Csütörtök
A világ egyik legmodernebb hadiüzeme épül meg Zalaegerszegen
Illusztráció (neweurope.eu)

A világ egyik legmodernebb hadiüzeme épül meg Zalaegerszegen

MTI

2020.09.10. 13:57 - Almási Krisztina

A 60 milliárd forint értékű beruházás keretében a gyártóüzemen túl egy tesztkörnyezetet is kialakítanak a Zalazone járműipari teszpályán.

Hirdetés

Palkovics László a ZalaZone Járműipari Tesztpályán tartott rendezvényen Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel közösen jelentette be, hogy mintegy 60 milliárd forintos beruházással épül meg egy harcjárműveket gyártó üzem és 20 hektáros területen tesztpályát is kialakítanak mellé. A termelés 2023-tól indul el majd el, az üzem a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert fog foglalkoztatni, és a gyártáson kívül fejlesztéssel is foglalkoznak majd.

A Rheinmetallal együttműködve, a gyártóüzemen túl egy, a Lynxek és off road járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezetet is létrehoznak a ZalaZone járműipari tesztpályán.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a beruházásbejelentő rendezvényen hangsúlyozta, hogy a zalaegerszegi vegyesvállalat jelentősége abban van, hogy a magyar haderőfejlesztési program legnagyobb értékű beszerzése révén a Magyar Honvédséget az új üzemben készülő harcjárművekkel látják el.

Hozzátette azt is, hogy a páratlan adottságokkal rendelkező ZalaZone mellett nemzetközi szinten is jelentős ipari-innovációs bázis épül, ami bővíti a tesztpálya szolgáltatási kínálatát, erősíti a hazai ipart és a magyar vállalkozások beszállítási lehetőségeit. Zalaegerszeg és a térség a magyar gazdaság talpraállításának motorja lehet.


A világ legfejlettebb technológiája kerül Magyarországra

Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, hogy a program nemcsak a technikai eszközök megvásárlásáról szól, hanem a hadiipar megteremtéséről, a kutatás-fejlesztés, a foglalkoztatás biztosításáról is. Kiemelte azt is: a harcjárművek beszerzésével 17 éves lemaradást pótolnak a magyar katonák, mert a honvédségnek 2003-ig voltak páncélozott szállító harcjárművei, de azokat akkor kivonták az önjáró lövegekkel együtt, most ezt kell újra megteremteni.

Az országban nem ez lesz az első hadiipari gyár, hasonlóan magas szintű a Kiskunfélegyházán elindított fegyvergyártás.

Armin Papperger, a Rehintemall AG igazgatótanácsának elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon rendkívül magas színvonalú munkakörülményeket tapasztaltak, és rendkívül szoros és pontos együttműködést a kormányzat és az ipari szereplők között. A zalaegerszegi gyárral Magyarország nagyon erős taggá válik a NATO-ban, a világ legfejlettebb technológiája kerül ide.

A Rheinmetallnak Zalában épül fel a 142. gyártóüzeme, ami a védelmi iparban a legkorszerűbb lesz. Olyan elektronikákat tartalmazó platformokat gyártanak, amelyekben meghatározó a mesterséges intelligencia, a digitális és a robottechnika.


Így áll a zalai teszpálya kivitelezése

A 45 milliárd forintból épülő zalai tesztpálya, a ZalaZone jelenleg mintegy 70 százalékos készültségen áll. Még folyik a máshol nem létező okosváros építése 18 hektáros területen, teljes városi környezetet imitálva, valamint a 1,5 kilométer hosszú autópálya-szakasz és a hozzá vezető összekötő utak kivitelezése.

A ZalaZone beruházásáról legutóbb júniusban számoltunk be, amikor a fejlesztés egy újabb üteme indult meg, melynek részeként többek közt kialakítják a Smart city zónát, valamint májusban elkészült a tesztpálya fékezőfelülete is.

Az Európában egyedülálló tesztpálya mélyépítési munkáit a Duna Aszfalt és a Szabadics végzik el, az épületeket a ZÁÉV alakította ki. A teljes óriásprojekt várhatóan 2021-re készül el.

Mi épül?Zalaegerszegüzemépítészalai tesztpályaZÁÉV Építőipari Zrt.Duna Aszfalt Zrt.Szabadics Zrt.

Hírlevél

Hirdetés