2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Így újul meg Kolozsvár ikonikus szimbóluma, a Szent Mihály-templom
Fotók: Márkos Tamás

Így újul meg Kolozsvár ikonikus szimbóluma, a Szent Mihály-templom

szabadsag.ro, magyarepitok.hu

2020.09.18. 07:33 - Almási Krisztina

A KÉSZ Csoport romániai leányvállalatának munkájával kívül-belül újjászületik a kolozsvári műemléképület, amelynél már elvégezték a tetőszerkezet megújítását, jelenleg pedig az épület déli és keleti szárnyán dolgoznak a kőrestaurátorok.

Hirdetés

A terveknek megfelelően halad a kolozsvári Szent Mihály-templom felújítása, ahol 2018 augusztusában kezdődtek meg a felújítási, állagmegőrzési munkálatok a KÉSZ Constructii Romania Srl. munkájával. A felújítás részeként először a tetőszerkezet megerősítését végezték el, amely során kicserélték a sérült cserepeket – ehhez régi cserepeket használtak, melyeket megtisztítva helyeztek vissza. A teljes tetőszerkezet nagyjából 480 köbméter faanyagból áll, melyből 160 cserélődött a most zajló helyreállítás alatt.

Jelenleg a külső és belső kőfelületek tisztítása, kiegészítése és szerkezeti megerősítése történik, ami nagy feladatot ró a kivitelezőkre.

Egyidejűleg folynak a belső falképek konzerválási munkálatai is, továbbá a szentélyben és az északi fal lábazatánál régészeti ásatás zajlik – magyarázta Sárosi Béla mérnök, építésvezető-helyettes és Szathmári Edina, művészettörténész, gyakornok.

 

Fotók: Márkos Tamás

A Szent Mihály-templom déli falának nyugati része már 2019 augusztusában elkészült, jelenleg a keleti felén és a szentély déli falain dolgoznak a kőrestaurátorok. Az épület belsejében idén februárban bontották le a hajó nyugati feléből az állványzatot, de még néhány utómunkálat hátra van a Schleunig-kápolnában és a karzaton. A karzat fölötti boltozatszakaszokon már megtörtént a tisztítás, vakolás és festés is.

 

Fotók: Márkos Tamás


Már a templombelsőt is felállványozták

2020 márciusától vált láthatóvá a templom nyugati homlokzata és a Szent Mihály alakjával díszített, több építési periódust magán viselő nyugati kapuzat. Ennek felújítása során mész alapú anyagra cserélték a cementes fugákat, pótlásokat és integrálva lett a teljes felület.

 

Fotók: Márkos Tamás

A templombelsőt egészen a boltozatig felállványozták. A boltozatok restaurálása során eltávolították a 20. századi vakolatot, vigyázva a történeti vakolatok megtartására. Ezt követően a repedések javításán, a szerkezeti megerősítésen és a kövek további tisztításán dolgoznak majd. A boltozatok repedéseit ékeléssel, mélyfugázással, injektálással, néhol hálóval erősítik. Minden beavatkozás a szerkezet tervezőinek rendszeres konzultálásával, követésével történik.


Sokrétű csapatmunkával valósul meg a felújítás

A templomnál zajló rekonstrukciós munkálatok célja elsősorban az állagmegőrzés. A felújítási munkálatok állandó szakértői felügyelet mellett, építészek, restaurátorok, régészek és művészettörténészek együttműködése révén folynak, továbbá fotó- és rajzdokumentációval rögzítik a még érintetlen részeket és a munkafázisokat.

 

Fotók: Márkos Tamás

A jelenlegi átfogó felújítás azért is jelent nagy kihívást a kivitelezők számára, mivel a legutóbbi, 1956 és 1964 között végzett nagymértékű rekonstrukció során a cementalapú anyagok alkalmazása mellett döntöttek, és ez a többnyire mészkő típusú építőanyagot igen jelentősen károsította az évtizedek során. Most többek között ezeket a cementes pótlásokat, habarcsokat és fugákat távolítják el és pótolják mészalapú anyagokkal.

 

Fotók: Márkos Tamás

 

Galéria

Mi épül?KÉSZ CsoportKolozsvártemplomfelújításműemlékfelújításErdély

Hírlevél

Hirdetés