2023.06.03, Szombat
Újabb lépést tettek a Kelenföldi Indóház felújításához
Látványtervek: Vitézy Dávid/Facebook

Újabb lépést tettek a Kelenföldi Indóház felújításához

MTI

2021.07.12. 07:56 - Kalácska-Nagy Nóra

Az engedélyes tervek birtokában folytatódhat a munka, amelynek következő lépése a kivitelezési közbeszerzés kiírása.

Hirdetés

Idén februárban írtuk meg, hogy a kelenföldi állomásépület megmentését kiemelt beruházássá nyilvánították, most pedig megkapta az építési engedélyt a felújítására a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. Itt rendezik be legújabb tagintézményüket, egy vasúttörténeti kiállítóhelyet.

A múzeum közleménye szerint Budapest Főváros Kormányhivatala múlt héten adta meg az építési engedélyt a műemléki védettség alatt álló, 137 éves egykori indóház felújítására.

Látványtervek: Vitézy Dávid/Facebook

Kortárs bővítménnyel egészül ki az épület

Az engedélyes tervek birtokában folytatódhat a munka, amelynek következő lépése a kivitelezési közbeszerzés kiírása - idézi a közlemény Vitézy Dávidot, az intézmény főigazgatóját.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Építész Stúdió Kft.-t bízta meg az engedélyezési tervek elkészítésével. Az Indóház eredeti karakterét visszaállító műemléki helyreállítás mellett az épület új közösségi-kulturális funkcióját gazdagító kortárs bővítménnyel egészül ki.

Gőzmozdonyt is megcsodálhatnak

A Kelenföldi Indóház fő attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz, amely a vasúttörténeti kiállításhoz szervesen kapcsolódva mutatja be a városon belüli vasúthálózat jelentőségét és funkcióját. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és közösségi programok színesítik majd.

Ezeken kívül az épület kiegészül egy vasúti tematikájú múzeumkerttel és egy kilátópontként, trainspotter-helyként is szolgáló új, kortárs terasszal a vasút felé.

A tervek szerint egy bisztró is helyet kap az épületben, előtte, szabadtéren pedig az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni.

Mi épül?KelenföldÉpítész Stúdió Kft.Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumműemlékfelújításvasút

Hírlevél

Hirdetés