2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Az MVM Dome kivitelezése során megborult a hagyományos építési sorrend
Fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

Az MVM Dome kivitelezése során megborult a hagyományos építési sorrend

magyarepitok.hu

2022.03.03. 13:27 - Kolinek Nóra

Az ÉVOSZ podcast sorozatában az MVM Dome munkálatainak különleges kihívásairól tudhatnak meg részleteket az érdeklődők.

Hirdetés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Média Tagozatának közreműködésével készült SPAKLI’21 podcast februári adásában az MVM Dome tervezéséről és kivitelezéséről beszélgettek a résztvevők: Skardelli György, a Közti építész vezető tervezője és Varga Kristóf, a kivitelező Market Zrt. vezető előkészítő mérnöke. A műsor állandó vezetője Náray Balázs.

A felvezető kérdésre válaszolva mindkét szakember elmondta, hogy szurkolóként is meglátogatták az újonnan elkészült csarnokot. Skardelli György felidézte: „A stadion felé közeledve örömmel töltött el, amikor láttam, hogy az érkező tömegből rengetegen fotózták a csarnokot. Ez hatalmas elismerés, hiszen azt jelzi, hogy az emberek elfogadták, megszerették.”

Náray Balázs műsorvezető, Skardelli György, a Közti építész vezető tervezője Varga Kristóf, a kivitelező Market Zrt. vezető előkészítő mérnöke és Kincses Péter, az ÉVOSZ Médiatagozatának elnöke
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

Varga Kristóf a próbarendezvényen túl szintén jelen volt egy mérkőzésen. A mérnök elmondta: „Nagy megkönnyebbülés és megnyugtató érzés, hogy a csarnok elkészült.”

„A Market valóban elképesztő hajrát vágott ki” – reagált a tervező.

A kihívásokra térve a Közti vezető tervezője elmondta, hogy a legnagyobb feladatot az jelentette, hogy időközben egy döntés nyomán a létesítmény alapterületét 60 000 négyzetméterről 50 000 négyzetméterre kellett csökkenteni. Ehhez át kellett tervezni az épületet úgy, hogy közben a kivitelező már elkezdte volna a munkát.

Varga Kristóf hozzátette: „A terület csökkentésének következtében teljes újratervezést kellett végrehajtani, emiatt az előkészítési idő minimálisra csökkent, ami sok fejtörést okozott.”

A tervezés és a kivitelezés állandó, szoros kapcsolatban állt

„A tetőszerkezetet 4400 tonna acél alkotja, melyek helyére emelését kizárólag a pálya közepére állított autódarukkal lehetett megoldani. Az óriási elemek beemeléséhez szükséges daruk mérete akkora volt, hogy a csarnok elkészültével azok nem fértek volna ki, ezért az épület egy része addig nem készült el, ameddig az acélszerkezet főtartói a helyükre nem kerültek. Ez a hagyományos építési sorrendet megborította”

– ismertette a Market mérnöke.

A kivitelezés Design and Build elven működött, mely a tervező és kivitelező közötti folyamatos együttműködést és visszacsatolást jelenti − enélkül a komplexum nem készült volna el határidőre.

Skardelli György, a Közti építész vezető tervezője

 

Skardelli György elmondta: „Nagyon nehéz helyzetben volt a kivitelező. Elindultunk ezzel a batyuval a közös útra, de közben két járványhullám söpört végig az országon és a világon, mely beszállítói szempontból a kivitelezőt érintette. Ha ez érinti a kivitelezőt, akkor a tervezőt is: együtt sírunk együtt nevetünk. A Design and Build konstrukció azonban segített a nehézségek leküzdésében.”

„A feszített tempójú munka során heti rendszerességű egyeztetések zajlottak a tervező, kivitelező és a beruházó között. Ha előre nem látható fennakadások adódtak, akkor azonnali egyeztetések voltak szükségesek, melyek az előre tervezett napi rutint felborították” – tájékoztatott Varga Kristóf.

Varga Kristóf, a Market Zrt. vezető előkészítő mérnöke

 

A nélkülözhetetlen alapanyagok mennyiségét és árát előzetesen rögzítették

A tervezői létszám a csúcsidőszakban meghaladta a 100-at. A kivitelezés napi munkavégzésében 200 és 1200 fő között mozgott a dolgozók létszáma, melybe a háttértevékenységet (gyártók, szállítók, mérnökök) végzőket nem számították be.

„A járványhelyzet új kihívás elé állított minket is. Gyorsan meg kellett teremtenünk a helyszíni munkavégzéshez szükséges higiéniai körülményeket, a megbeszéléseket pedig áthelyeztük az online térbe. Az átállás 1-2 hét alatt lezajlott. A csapatot A és B csoportra osztottuk szét, mindkettőben egyenlő arányban voltak építésvezetők, előkészítők, annak érdekében, hogy a munka akkor se álljon le, ha az egyik csapat kiesik.

A beszélgetésből nem maradt ki az építőipari áremelkedés témája: „Erre bizonyos mértékig fel lehet készülni, hiszen vannak olyan anyagok (pl. betonacél, gipszkarton), amelyek nélkülözhetetlenek; ezeknek az alap termékeknek a mennyiségét és az árát előre lekötöttük. A Marketnél ez bevált gyakorlat, külön osztály foglalkozik a feladattal”

– avatott be Varga Kristóf.

Hogy mit is jelent az, hogy egy csarnok multifunkciós, miként lehet itt lovas és vizes eseményeket tartani, kiderül a SPAKLI’ 21 adásából.

Galéria

Mi épül?ÉVOSZÉVOSZ MédiatagozatSpakli21multicsarnokMVM DomeMarket Építő Zrt.Közti Zrt.

Hírlevél

Hirdetés