2023.12.07, Csütörtök
Elérte legmagasabb pontját a sertéstartást bemutató mintagazdaság

Elérte legmagasabb pontját a sertéstartást bemutató mintagazdaság

magyarepitok.hu

2022.05.04. 10:47 - Kolinek Nóra

A digitális rendszereken alapuló modern állattartást bemutató innovatív épületegyüttes a Merkbau kivitelezésével valósul meg.

Hirdetés

2022. május 4-én tartották a Sano Agrar Institut-SmartPorcNutrition Kft. beruházásában épülő sertéstartó telephely bokrétaünnepségét. A Komárom-Esztergom megyei Szákszend külterületén két ütemben megvalósuló építkezés generálkivitelezője a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt. A projekthez a Leier Hungária Kft. kéregfal elemeit és − a közművekhez szükséges − beton aknaelemeit használják fel.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk a 6 hektáros, egykori TSZ telephelyen felépülő új, 1.150 kocás mintagazdaságban kiemelkedő szerepet kap a digitális rendszereken alapuló modern állattartás és takarmányozás.

Fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

A tömbösített komplexum 6 istállóból áll: csoportos kocaszállás, vemhesítő, fiaztató, battéria, kísérleti hizlalda, karantén istálló. Ezekhez csatlakozik a kutatásokat támogató takarmánykeverő és irodaház.

A régi istállók elbontása után az építkezés első üteme 2020. szeptember 16-án kezdődött egy ünnepélyes alapkőletétellel, amit a kocaszállás, a vemhesítő és a fiaztató építési munkái követtek. A második ütem 2021 júliusában indult meg a battéria, a kísérleti hizlalda és a karantén istálló alapozásával.

A termelő és marketing célú sertéstartó és malacnevelő üzem különlegessége, hogy a látogatók egy folyosórendszeren keresztül bejárhatják az istállókat, betekintést nyerve a telep működésébe, munkafolyamataiba, anélkül, hogy az állománnyal közvetlenül érintkeznének.

A telep hazai viszonylatban egyedülálló

Klujber​ Attila, a Sano műszaki koordinátora az eseményen elmondta: „Közel két éve dolgozunk együtt, a közös munka tudáscserét is hozott magával. Már látjuk az út végét, de még sok tapasztalás vár ránk. Köszönöm mindenkinek a munkáját!”

Knáb József, a Merkbau Zrt. vállalkozási igazgatója kiemelte: „Az alapkőletételkor még maszkban álltunk itt, az azóta eltelt másfél év alatt dinamikus változáson mentünk keresztül, hiszen drasztikus áremelkedés és alapanyaghiány mutatkozott. A hagyományokhoz azonban a változások ideje alatt is ragaszkodnunk kell, a borkétaünnepség ilyen hagyomány. Ilyenkor meg tudjuk köszönni az összes projektben résztvevőnek, hogy támogatott minket. Ezt szeretnénk most megtenni.

 

Az hiszem nyugodtan mondhatjuk, hogy magyar viszonylatban mindenképp egyedülálló ez a sertéstartótelep, amit építettünk, de Európa szinten is ritkaság.”

Az igazgató a kivitelezés számadataival kapcsolatban úgy tájékoztatott:

  • 40.000 köbméternyi földet mozgattak meg,
  • 11.500 köbméternyi monolit vasbeton szerkezetet építettek,
  • 3.500 köbméternyi utat építettek,
  • 1260 tonna acélszerkezetet,
  • 13.600 négyzetméter Leier falpanelt és
  • 20.500 négyzetméter szendvicspanelt építettek be.

 

Galéria

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Leier Hungária Kft.Szákszendelőregyártásállattenyésztésállattartó telep

Hírlevél

Hirdetés