2024.04.16, Kedd
Átadták az ország legmodernebb teátrumát
Fotók: Czeglédi Zsolt / MTI

Átadták az ország legmodernebb teátrumát

MTI

2022.08.24. 13:15 - Kolinek Nóra

Debrecen legújabb színházi komplexumának kivitelezésén a LATEREX Építő Zrt. és a TÁRS-95 Kft. konzorciuma dolgozott.

Hirdetés

Augusztus 23-án átadták debreceni Csokonai Fórumot. A korábban Latinovits Színházként emlegetett Csokonai Fórum közel hatmilliárd forintból csaknem három év alatt − a Debrecen 2030 program részeként − a LATEREX Építő Zrt. és a TÁRS-95 Kft. konzorciumának kivitelezésében épült meg.

A színház kilencezer négyzetméteres terében három multifunkcionális, akadálymentesített színházi tér található: a 350 fős Latinovits Zoltán terem, a 150 fős Kóti Árpád terem, valamint egy a színházi produkciók befogadására is alkalmas étterem.

Fotók: Czeglédi Zsolt / MTI

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az épület belső tereit egyedi akusztikai burkolatok, zsöllyék, valamint különleges világítási megoldások teszik modern megjelenésűvé. A minden nézői pozícióból tökéletes rálátás érdekében a széksorokat a megszokottól eltérően nagy nézőtéri lejtéssel alakították ki, ami így különleges arénateret eredményez.

A drámai színház színpadtere arra is alkalmas, hogy a függönyök leengedése után hatalmas stúdiószínházként funkcionáljon. Díszletezése pedig a földszintről induló díszletlift segítségével lesz lehetséges.

A színpadtérbe 10 méter átmérőjű forgószínpadot építettek be személyemelőkkel, előtte gépi süllyedővel ellátott zenekari árkot alakítottak ki, mely lehetőséget ad különböző mélységű zenekari árok kialakítására is.

Közel fél évszázad elteltével avattak új vidéki színházat

Novák Katalin köztársasági elnök a megnyitón örömét fejezte ki, hogy 44 év elteltével egy új vidéki színházat avathatnak.

Az eseményen Papp László, a város polgármestere elmondta, hogy a Csokonai Fórum ugyan fiatal, de hosszú története van, hiszen az épület megvásárlásáról Kósa Lajos akkori polgármester javaslatára döntött az általa vezetett közgyűlés, a befejezésről pedig már a jelenlegi városvezetés gondoskodott.

A megvalósuláshoz széles körű összefogásra volt szükség, a városi szándék mellett elengedhetetlen volt a megyei közgyűlés, az országgyűlési képviselők és a kormány, valamint a Bihar Megyei Tanács támogatása - tette hozzá.

Kiemelte, mindennek köszönhetően az ország legmodernebb teátrumával gazdagodott a régió, amely a tervek szerint valódi regionális színházzá válik. Olyan szellemi műhellyé, amely tovább gazdagítja a határon átnyúló már eddig is erős kulturális kapcsolatokat, lehetőséget biztosít az anyaországi mellett a határon túli magyar és más nemzetiségű társulatok bemutatkozására, valamint a modern, kortárs színjátszás értékeinek felvonultatására.

Az épületet a megnyitón Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája, Palánki Ferenc, debreceni-nyíregyházi megyéspüspök és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Társ-95 Kft.Debrecenszínházkultura

Hírlevél

Hirdetés