2024.04.23, Kedd
Újabb mérföldkő a BudaParton: egyszerre két lakóépület lett szerkezetkész
Fotók: Market Építő Zrt.

Újabb mérföldkő a BudaParton: egyszerre két lakóépület lett szerkezetkész

Market Építő Zrt.

2023.05.05. 16:40 - Füzi Nikolett

A BudaPart-városnegyed fejlesztésében a BRG és a BRL elnevezésű lakóépületek együttesen 320 lakással gazdagítják a városrészt.

Hirdetés

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a BudaPart városnegyed fejlesztése: a BRL és a BRG lakóépület elérte a szerkezetkész állapotot, ebből az alkalomból pedig május 5-én bokrétaünnepséget tartottak a helyszínen - derült ki a Market Építő Zrt. lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményéből.

 

 

A Kopaszi-gátnál épülő új városnegyed, a BudaPart fejlesztéséről lapunkban is rendszeresen beszámolunk. A Property Market fejlesztésében és a Market Építő Zrt. kivitelezésében épülő lakóházak építése 2021 végén kezdődött meg, összesen közel 18 milliárd forint értékben.

A bokrétaünnepségen a beruházó Kopaszi Gát Zrt. részéről Fodor Tamás, a kivitelező részéről pedig Bajcsay Márton, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója mondott köszönetet a szerkezetépítésen dolgozóknak.

 

 

Már az összes lakás elkelt a BudaPart városnegyed legmagasabb lakóépületében

A BRL lakóépület a két épületrészen összesen 140 lakással várja a lakóit, melyhez két szint mélygarázs és három üzlet is tartozik majd.

Ez a lakóépület a 65 méteres magasságával a BudaPart városnegyed legmagasabb épülete is lesz egyben. A jövőre elkészülő lakóházban már most elkelt az összes lakás.

A szerkezetépítés során a 18.300 négyzetméteres épületbe mintegy 12.000 köbméter betont és 2.300 tonna betonacélt dolgoztak be a szakemberek.

A kivitelezés során különlegességnek tekinthető, hogy az épület négy toronydaru és egy telepített kúszópumpa segítségével jutott el a szerkezetkész állapotig, emellett összetett és nagy odafigyelést igénylő organizációra volt szükség, mert az épület északi és keleti oldalán egy védett BERT-akna található, ami az erőmű elektromos kábeleit rejti.

 

A látványterven a BRL lakóépület.

 

Közel négyezer előregyártott elemet építettek be

Az Óbuda Group által tervezett BRG lakóépület 180 lakása szintén két épületrészen lett kialakítva, melyekhez két szinten összesen 183 db parkolóhely és 69 db kerékpártároló is tartozik. A földszinten helyet kap két kiskereskedelmi létesítmény is. Ennek a lakóépületnek a teljes nettó alapterülete mintegy 17.100 négyzetméter, melyből a lakások területe 9.500 négyzetmétert jelent.

Az alapozási munkák során 19.200 köbméternyi földmennyiséget emeltek ki. Az épület tartószerkezete monolit vasbetonból, a homlokzat pedig előregyártott vasbeton elemekből épült fel. A szerkezetépítés során a kivitelezők 8.500 köbméter betont és 1.540 tonna betonacélt használtak fel. Az előregyártott elemekből összesen 3911 darab került beépítésre, melyek egyenként 0,5 – 6,5 tonna súlyúak.

 

A látványterven a BRG lakóépület.

 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Budapest modern kori történetének legnagyobb városnegyed-fejlesztése – amelyet a világ legjobb városnegyed-fejlesztésének választottak Párizsban – a jelenlegi ütemében 2200 négyzetméter kereskedelmi, 490 lakóingatlan és 8600 négyzetméter irodaépület kivitelezését foglalja magában. A 2015-ben elindított BudaPart projekt várhatóan 2030-ra készül el.

Eddig hat lakóépületben 1200 lakást, 45 ezer négyzetméter bérbeadható irodaterületet és közel 3200 négyzetméter kiskereskedelmi egységet adtak át.

A projekt végére 54 hektáron 15 lakóépületben háromezer lakás, 12 irodaházban mintegy 250 ezer négyzetméter iroda- és 23 800 négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, amely mintegy 25-30 ezer városlakónak teremt lakó- és munkahelyet.

 

 

A városnegyed fejlesztésének ugyanakkor jelentős részét képviseli az új MOL Campus is, melynek kivitelezését lapunkban is végig kísértük. A 143 méter magas toronyépületet 2022 decemberében adták át. A MOL Campus építészeti különlegességeit akár két videón is megcsodálhatjuk a Market Építő Zrt. YouTube csatornáján. Az egyik videón a három éves építkezés timelaps felvételeit nézhetjük mega másik videón pedig egy videótúra kalauzol minket az épület belső terein és formavilágán keresztül. A magyar óriásvállalat új központjának generálkivitelezését szintén a Market Építő Zrt. végezte el, ahol a cég leányvállalata, a Moratus Kft. a szerkezetépítési munkákat látja el, a komplex mélyépítési feladatainak megvalósításáért pedig a Market megbízásából, a BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft. felelt.

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.BudaPartProperty Market Kft.Moratus Kft.Óbuda GroupBauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.ingatlanfejlesztéslakópark

Hírlevél

Hirdetés