2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Nagyszabású munka kezdődött el a Paks2-es beruházás második új blokkjánál is
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Nagyszabású munka kezdődött el a Paks2-es beruházás második új blokkjánál is

mti

2023.09.05. 11:57 - Szabó Ákos

Miután a leendő ötös blokk alatt már kivitelezték ezt a feladatot, most a hatos blokk alatt zajlik a talajkitermelés.

Hirdetés

Újabb fontos pillanatához érkezett a paksi bővítés azzal, hogy elkezdődött a leendő hatos blokk alatti talaj kitermelése is, amely az első lépése az építés előkészítési munkálatainak - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

Mint a tájékoztatóból kiderül, megindult a paksi atomerőmű leendő hatos reaktorblokkja alatti talaj kitermelése is, először öt méteres mélységig, miután ugyanez a tervezett ötös blokk esetében már megtörtént.

A munka nagyságát érzékelteteti, hogy utóbbi eredményeként nagyjából egymillió köbméternyi földet kellett elszállítani a helyszínről, és jelenleg is harminc-negyven teherautó hordja el a nyolc gép által kitermelt földet.

Kiderült:

a hatos blokk egyes pontjain 23 méteres mélységig kell majd leásni a stabilitás, a biztonságos működés garantálása érdekében, ez egy következő fázis lesz a munkálatokban.

 

Elrajtolt a résfalazás, gyártják a reaktortartályt is

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy eközben zajlanak a stabilitás és a biztonság szempontjából rendkívül lényeges résfalazási munkálatok, már mintegy 700 méter meg is épült. Illetve a reaktortartály gyártása is folyamatban van Oroszországban.

"Mindez azt jelenti, hogy a 2030-as befejezése a munkálatoknak továbbra is reális célkitűzés" - közölte. A miniszter leszögezte, hogy Magyarország hosszú távú energiabiztonságának nélkülözhetetlen eleme a paksi erőmű bővítése, ezáltal hazánk az általa felhasznált elektromos áram körülbelül 70 százalékát maga tudja majd megtermelni. A hazai nukleáris kapacitást 2000 megawattról 4400 megawattra fogják növelni – összegezte.

Mi épül?PaksPaks IIpaksi atomerőműföldmunka

Hírlevél

Hirdetés