2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Különleges megoldásokat igényelt Eger impozáns barokk palotájának felújítása
Fotók: Mapei Kft.

Különleges megoldásokat igényelt Eger impozáns barokk palotájának felújítása

magyarepitok.hu

2023.11.02. 11:40 - Móré Levente

A Mapei termékeivel végzett kivitelezést követően nemes burkolatok emelik az Egri Érseki Palota fényét.

Hirdetés

Jelentős történelmi épület átfogó és összetett felújítása ért véget az idei évben. Az Egri Érseki Palota közel tíz évig tartó rekonstrukciója során először a palota középső épületrészének felújítását végezték el a szakemberek, majd a déli szárny és végül az északi szárny építési munkái zajlottak. Az Érseki palota 1740-től Eger város érsekeinek rezidenciája. Az épület első nagyobb elemeinek megépítése Erdődy Antal Gábor püspök és Giovanni Battista Carlone építész nevéhez fűződik. AZ 1715-32 közötti építkezésen a mai épületnél kisebb, de feltehetően jóval pompásabb épület készülhetett, kertekkel, medencékkel és madárházzal.

 

 

Nemes burkolatok, magas minőségű tapéták, gyönyörű intarziás padlóburkolat

A Palota épületének felújításán dolgozni minden résztvevő cég számára megtisztelő feladat volt, hiszen az 1700-as években épült barokk palota nagyon kiemelt egyházi és turisztikai funkciót tölt be, máig itt lakik a Magyarországi Katolikus Egyház második legfontosabb személyisége, az egri érsek is.

Az épület majdnem 10 évig tartó rekonstrukciója során a megrendelő az elérhető legmagasabb minőséget várta el, kiemelkedően színvonalas anyagokat választott. Ehhez kapcsolódóan az érseki palotában a hideg- és a melegburkolatok felújítása is Mapei termékekkel készült: a folyósokon és a közösségi terekben 30x30x2 cm méretű mészkőlapokat fektettek, amelynek kivitelezését a SZépítésZ EGER Kft. végezte, aki egyben az északi szárny építési feladatainak generálkivitelezője is volt.

 

 

 

Sérülékeny állapota, építési és szerkezeti megoldásai indokolták, hogy a Palota egyes épített elemeinek visszabontását és az új betonaljzat kialakítását követően egy rugalmas, az esetleges feszültségeket és az ebből fakadó mozgásokat kompenzálni képes rétegrend alakuljon ki, ami megóvja a nagyértékű mészkőlapokat is a károsodástól. Ezért esett a választás a feszültségelvezetést megoldó MAPETEX RENDSZERRE. A teljes megoldás lépései a következők voltak:

  • Új betonaljzat alapozása PRIMER G alapozóval
  • Kiegyenlítés ULTRAPLAN ECO 20 kiegyenlítőanyaggal
  • MAPETEX TEXTIL fektetése és leragasztása nagy alakváltozásra képes ULTRALITE S2 ragasztóval
  • A vastag mészkőburkolat fektetése ULTRALITE S2 ragasztóanyaggal
  • Burkolatfugázás ULTRACOLOR PLUS fugázóanyaggal
  • A csatlakozóhézagok tömítése a természetes követ nem elszínező MAPESIL LM hézagtömítővel.

 

 

Kerámiaburkolat fektetése

A palota éttermében került sor a 60x60 cm-es kerámia padlóburkolat fektetésére. A munkálatokat a gépészeti akna kialakítása előzte meg a fogadó aljzat alatt, amelyben a víz, áram és a légtechnikai gépészetet helyezték el. Ezt követte a betonozás, a bitumenes vízszigetelés és a hőszigetelés, s végül a burkolati rétegrendet fogadó aljzatbeton kialakítása. A nagyméretű lapok és az ebből fakadó burkolatkép miatt itt is szükség volt a MAPETEX RENDSZER alkalmazására. A MAPETEX RENDSZER-nek köszönhetően így nem volt szükség a dilatációs hézagok átvezetésére a burkolatba, ami rontotta volna a 800 m2-es területre elképzelt burkolati mintát. A rétegrend megegyezett a mészkőburkolat kialakításnál már alkalmazott megoldással:

Egyedül a hézagtömítéshez alkalmaztak más terméket a szakkivitelező munkatársai, a MAPESIL AC szilikonos, ecetsavas anyagot, mivel a kerámiaburkolat esetében nem kellett annak elszíneződésétől tartani.

 

 

Intarziás parkettaburkolat kialakítása

Az intarziás parketta fektetésére a gipszstukkókkal, freskókkal, díszes bútorokkal, fából készült falvédőkkel és nyílászárókkal gazdagon díszített ebédlőben került sor. A melegburkolat kialakítását itt is megelőzte a bontás, majd az aljzat megfelelő rétegrendi kialakítása. Az új fogadófelület kiegyenlítéséhez a díszebédlőben is az ULTRAPLAN ECO kiegyenlítőanyagot alkalmazták a kivitelezők, a faparketta ragasztásához pedig az ULTRABOND ECO S955 ragasztóanyagunkat használták.

A parkettaburkolat fektetését követően a felület kialakításához az ULTRACOAT lakkrendszert alkalmazták a SZépítésZ Kft. szakemberei. A leragasztott parketta felszínét megcsiszolták, és a hézagok tömítését a csiszolatpor és ULTRACOAT BINDER keverékével végezték el. Ezt követően újra finomcsiszolás következett, majd az ULTRACOAT UNIVERSAL BASE termékkel alapoztak. A két rétegű lakkozást ezt követően, az ULTRACOAT HT 2K Mapei termékkel végezték el a kivitelezők.

 

 

Sportburkolat

A palota kertjében lévő régi, aszfaltfelületű, repedezett, kátyúsodott kézilabdapálya 21. századi, korszerű megújulásához a Mapei MAPECOAT TNS MULTICOMFORT sportburkolati rendszere kínált megoldást. A szakkivitelezést a TNS rendszereket már sok ideje magas szakértelemmel alkalmazó Cívis Parképítő Kft. végezte el.

A régi aszfalt felcsiszolását követően a felület javítását és kiegyenlítését úgy oldották meg, hogy ADESILEX P9 ragasztó és LATEX Plus rugalmasságnövelő adalékszer keverékét vitték fel a felületre. A sportburkolat kialakításának első lépésként a rendelkezésre álló aljzatra 4 mm vastagságú MAPECOMFORT R gumi alátétszőnyeget fektettek le, amelyet az ULTRABOND Turf 2 Stars ragasztóanyaggal rögzítettek. A MAPECOAT TNS Primer EPW kétkomponensű epoxi alapozó után MAPECOAT TNS White Base Coat színezett, válogatott töltőanyagokat tartalmazó akrilgyanta alapozót és kitöltőpasztát alkalmazta a kivitelező. Ezt követően a MAPECOAT TNS FINISH, MAPECOAT TNS COLOR és MAPECOAT TNS PAINT akrilgyanta bevonatot vitték fel, végül pedig a vonalakat MAPECOAT TNS LINE vizes bázisú, színezett akrilgyanta festékkel rajzolták meg.

 

 

Galéria

Mi épül?Mapei Kft.Egerépületfelújításrekonstrukcióműemlékfelújításburkolat

Hírlevél

Hirdetés