2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

A minőséget és a fenntarthatóságot is növeli a SWIETELSKY Magyarország új üzeme

A minőséget és a fenntarthatóságot is növeli a SWIETELSKY Magyarország új üzeme

magyarepitok.hu

2024.01.31. 13:42 - Sándor Csilla

Svájci gyártócég technológiájának használatával csökkenti székesfehérvári aszfaltkeverő üzemében a környezeti terhelést és a gyártási költségeket a nagymúltú építőipari cég.

Hirdetés

Az ütemtervnek megfelelően halad a SWIETELSKY Magyarország Kft. székesfehérvári aszfaltkeverő üzemegységének kivitelezése. Az új létesítmény átadása után, felváltja a telephelyen működő régebbi üzemegységet. Gali Tibor, gépészeti vezető a portálunknak elmondta, december elején kezdték el az építési munkálatokat, a 28 méter magas keverőtorony már teljesen elkészült, várhatóan március végére befejezik az összeszerelést.

Takarékos technológiai megoldások

Az új keverőüzem kialakításának szempontjai között kiemelt helyet foglalt el a környezetterhelés csökkentése és a hatékonyságnövelés. A 2020-ban átadott múcsonyi keverőtelephez hasonlóan Székesfehérvárra is az Ammann svájci gyártócég keverőgépét telepítik. Gali Tibor elmondta, ez a jelenleginél korszerűbb technológiai eljárások alkalmazását teszik lehetővé. Például a gazdaságosabb energiafelhasználással készülő melegaszfalt gyártását és az útfelújítások során felmart aszfalt 40 százalékos újrafeldolgozását.
 


Cél a fenntartható fejlődés  

Az új üzemegység működéséről a szakembertől megtudtuk azt is, hogy a habosított bitumen előállításával jelentősen tudják majd csökkenteni az energiafelhasználást és a károsanyag-kibocsátást. A habosított bitumen keverési és beépítési hőmérséklete 30-40 Celsius fokkal alacsonyabb a hagyományos aszfaltkeveréknél, amivel jelentősen csökkenthetők a gyártás költségei és annak energiaigénye.

Ez a technológia tovább fokozza az előállított aszfalt minőségét, mivel a habosítás által átmenetileg csökkentett viszkozitású bitumen tökéletes bevonatot képez a szemszerkezeten. 
Az új technológia lehetővé teszi, hogy az aszfaltot alacsonyabb hőmérsékleten is tökéletesen be lehet dolgozni, illetve kevesebb hengerjárattal lehet ugyanazt a tömörítést elérni.

 


Egy hektáron üzemel az új aszfaltkeverő

Az új aszfaltkeverő létesítmény egységei 1 hektáros területet foglalnak el a SWIETELSKY székesfehérvári telephelyén – számolt be a beruházás további részleteiről Gali Tibor. A gépészeti vezető elmondta, itt kapnak helyet a különböző gyártási egységek többek között: az előadagolók, a kő- és töltőanyag szállítórendszerek, a porleválasztó berendezés és az osztályozó rosta, a meleg ásványi anyag, valamint a bitumen- és készanyag tárolók.
 

 

A március végén elkészülő új aszfaltkeverő a SWIETELSKY Magyarország Kft. többi egységéhez hasonlóan külső partnerek felé is értékesít aszfaltkeverékeket. Az új üzem átadása után a székesfehérvári telephely 210 tonna /óra kapacitással termelhet – tudtuk meg Hegyi László, területi főmérnöktől.

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.SzékesfehérváraszfaltkeverőútépítésM6-os autópályafenntarthatóság

Hírlevél

Hirdetés