2024.07.03, Szerda
Mintegy 40 ezer négyzetméteres ipari-logisztikai központ készült el a fővárosi agglomerációban
Fotók: HelloParks

Mintegy 40 ezer négyzetméteres ipari-logisztikai központ készült el a fővárosi agglomerációban

Forrás: HelloParks és magyarepitok.hu

2024.07.01. 12:22 - Szabó Ákos

A HelloParks pátyi PT2-es csarnoka is megkapta a használatbavételi engedélyt, így a cég alig 4 év alatt az ország harmadik legjelentősebb ipari ingatlanfejlesztőjévé vált a kezelésében lévő ingatlanok összterülete alapján, amely jelenleg mintegy 310.000 négyzetméter.

Hirdetés

Többször is írtunk már a HelloParks nagyberuházásairól Pest vármegyében: az ingatlanfejlesztő Alsónémediben, Fótón, Maglódon (itt, ahogy mintegy egy évvel ezelőtt megírtuk az MG3-as csarnokot a Market Építő Zrt. kivitelezte) és Pátyon is jelentős fejlesztéseket hajt végre. 

Most a Budapest közbetlen nyugati szomszédságában található HelloParks Pátyban adták át a PT2-es épületet. A 42 000 négyzetméteres BigBox típusú épület, az M1-es autópálya mentén, az M0-ás és az M7-es út csomópontjának közelében helyezkedik el

– derül ki a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatóból.

 

Egyre fontosabbak a zöld megoldások az építkezésben

A már most 100 százalékban kiadott PT2-es csarnok, ahogy a korábban elkészült, 58 ezer négyzetméteres PT1 épülete is, megfelel a BREEAM fenntarthatósági szabvány New Construction kategóriájának legmagasabb, Outstanding minősítésének eléréséhez szükséges előírásoknak. Mint a HeloParks tájékoztat, az utóbbi a közelmúltban ki is érdemelte a minősítést Design Stage-ben, és már folyamatban van a Construction Stage minősítés megszerzése is.

 

 

A hazai cég a PT2 építése során további 16 százalékkal csökkentette a beépülő karbon mértékét a PT1 esetében alkalmazott, már korszerűnek számító megoldáshoz képest, és ez lesz a cég első olyan épülete, amely kizárólag hőszivattyús rendszerrel működik majd. Ide költözik majd be a Gebrüder Weiss, mely jelenleg a HelloParks portfóliójának legnagyobb bérlője. Az osztrák logisztikai óriás 32 ezer négyzetméternyi területre írt alá szerződést, mely egy jelentős fejlesztési stratégia része: a Gebrüder Weiss-ról nemrég egy másik projekt kapcsán is írtunk a magyarepitok.hu-n, amikor elkészült a Budapesttől déle fekvő dunaharaszti komplexumuk, melyet a STRABAG-csoport kivitelezett.

 

A hetedik HelloParks-beruházás készült el három és fél év alatt

A HelloParks a PT2 átadásával az ország harmadik legnagyobb portfóliójú ipari fejlesztőjévé vált, ezzel a hetedik fejlesztésének kivitelezési munkálatait fejezte be Magyarországon, 2020-as indulása óta. Az elkészült épületek összesen 310.000 négyzetmétert tesznek ki, és összesen 260.000 négyzetméter raktárterület már bérlőre is talált.

A vállalat jelenleg építés alatt álló raktárcsarnokai, ahogy a most átadott is, kizárólag a BREEAM New Construction kategória legmagasabb, Outstanding minősítésének eléréséhez szükséges előírásoknak és az EU Taxonómia követelményeinek megfelelően készülnek. A szigorú kritériumoknak világszerte az ingatlanok mindössze 3 százaléka felel meg, a HelloParks Magyarországon egyedüliként fejleszt ipari létesítményeket ebben a kategóriában - írják közleményükben.

 

 

Ennek jegyében a kezdetektől szelektálásra került az építési hulladék, amelyet több mint 85 százalékban újra is hasznosítottak, az épületekben található irodák pedig nulla primer energiafogyasztás mellett működtethetők, köszönhetően a tetőre telepítendő napelemeknek.

A csarnokok tetejére hulló csapadékot szintén felhasználják a parkban kialakított zöldterület öntözésére. A közös területeken smart ready lámpák világítanak, a parkolókban elektromosautó-töltők is rendelkezésre állnak.

 

Így tervezi a következő évtized fenntartható fejlesztéseit a beruházó

A tavaly bemutatott, HelloZero elnevezésű fenntarthatósági stratégiájával a cég részletes klímasemlegességi útvonaltervet is kidolgozott 2035-ig. Ebben az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése mellett a fenntartható vízgazdálkodás és a felelős hulladékgazdálkodás is fontos szerepet kapott.

 

 

Az új épületek kivitelezésein 2025-től negyedével (25%), 2030-tól pedig felével (50%) csökkentik a beépülő karbon mértékét az ingatlanfejlesztő első hasonló épületeihez képest, amelyek egyébként már szintén felülmúlták a régiós színvonalat a nyugat-európai fejlesztésekre jellemző értékek elérésével, jelentősen visszaszorítva az épület építőanyagainak teljes életciklusát felölelő karbonkibocsátásokból adódó terhelést. Emellett létesítményenként átlagosan 2,5 MW napelemkapacitást is kialakítanak majd. Új épületeik üzemelési karbonjának tekintetében 2028-ra a net-zero kibocsátás elérése a cél, 100 százalékos megújuló energiaellátottság biztosításával.

Mi épül?PátyMaglódAlsónémediFótlogisztikai központipari parkHelloParksMarket Építő Zrt.StrabagGebrüder Weiss logisztikai komplexum

Hírlevél

Hirdetés