2024.07.24, Szerda

Hirdetés

Nemzetgazdaságilag kiemelt ügy lehet a vecsési gigaberuházás
kép: iho.hu

Nemzetgazdaságilag kiemelt ügy lehet a vecsési gigaberuházás

magyaridok.hu, hvg.hu

2016.06.24. 10:21 - Antal Zsófia

A repülőtéri vasúti kitérő, szálloda és logisztikai központ építése is szerepel a 150-200 milliárd forint összértékűre becsült projekt terveiben.

Hirdetés

Elérhetővé vált a kormányzati honlapon az a rendelettervezet, amelynek elfogadása esetén nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé válik a ferihegyi táblán tervezett ingatlanfejlesztés.

A repülőtér közvetlen szomszédságában lévő vecsési telken halad majd keresztül a reptéri vasúti kitérő, és építenének itt szállodát, raktárbázist, logisztikai központot, összesen 150-200 milliárd forint értékben. Tábori Ferenc, Vecsés polgármestere szerint egyelőre nincsenek kész tervek a ferihegyi tábla hasznosításáról, csak elképzelések. A beruházás több száz új munkahely teremtésével járhat.

A ferihegyi tábla jelenleg 26 különböző helyrajzi számon nyilvántartott részből áll, de a tulajdonosok száma ennél lényegesen nagyobb. A terület hasznosítását mindeddig az hátráltatta, hogy osztatlan közös tulajdonban van. A jogi helyzetet rendezheti a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítás, mert akkor megkezdődhet a kisajátítás.

A tervezett vasúti hurok összeköti majd a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasterminálját a Budapest–Cegléd vasútvonallal. Ezt a kormány tavaly augusztusi határozatában már nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű közlekedési beruházássá nyilvánította. A beruházás bekerült a közlekedési nagy projektek közé, vagyis jórészt uniós forrásból finanszírozzák. A megvalósíthatósági tanulmány és az engedélyes tervek 2017-re születnének meg. A beruházás 2018-ban kezdődhetne el, és 2020-ra fejeződhetne be.

A vasúti hurok, vagyis a vonalhoz építendő kitérő előnye, hogy nem kell külön pályát építeni a fővárosi nagy pályaudvarok valamelyike és a repülőtér között, és külön emiatt új járatokat sem kell beállítani. Csupán arról van szó, hogy a Budapest–Cegléd vonalon egyébként is közlekedő elővárosi, valamint távolsági vonatok egy része a repülőtér 2-es terminálját földfelszín alatti állomáson érintve haladna tovább.

Mi épül?vasútfejlesztésingatlanfejlesztésVecsésLiszt Ferenc repülőtér

Hírlevél

Hirdetés