2024.03.28, Csütörtök
Vonzó közterületeket varázsoltak a nívódíjjal jutalmazott önkormányzatok
mut.hu, reformacio.mnl.gov.hu, nagypali.eu

Vonzó közterületeket varázsoltak a nívódíjjal jutalmazott önkormányzatok

mut.hu

2016.09.07. 16:11 - Antal Zsófia

Újpest, Szarvas és Nagypáli önkormányzata büszkélkedhet idén a MUT Köztérmegújítási Nívódíjával.

Hirdetés

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület augusztus 25-én, a XXI. Országos Főépítészi Konferencián átadták az idei Köztérmegújítási Nívódíjakat. A két szervezet által közösen alapított díjra idén 5 pályamunkát fogadtak be.

A pályázat célja az értékőrző településfejlesztés és az új értékek teremtésének elősegítése. Emellett az új környezetbe való hiteles integrálás, illetve a település helyi karakterének megőrzése és megmutatása is hangsúlyos.

A lakóterületek közterei kategóriában a díjat Budapest IV. kerülete, azaz Újpest Önkormányzata kapta. Az indoklás szerint a Rózsavirág téren megvalósított lakótelepi köztér kiváló színvonalon mutatja meg, hogy a közelmúlt városépítésének előnytelen adottságú közterületeit is lehet az ott élők szempontjai szerint vonzóvá alakítani. A köztér tervezője a Vertebrata Kft., kivitelezője a Com-Pilot Zrt. volt.

 

Rózsavirág tér, Újpest

 

Ugyanebben a kategóriában dicséretet kapott Szarvas Önkormányzata a Kossuth Lajos utca és az Ó-templom környékének megújításáért, melyet a Nagy és Társa Bt. tervezett.

 

Szarvasi evangélikus ótemplom és Tessedik múzeum

 

A zsűri különdíjat ítélt oda a Zala megyei Nagypáli Önkormányzatának, a Nagypáli Csodái című, a település egészét behálózó köztérrendszer megújítási akciójára. A Somogy megyei falu innovatív megoldásokkal varázsolt vonzó lakóhelyet az elnéptelenedésnek indult kistelepülésből. Ennek része volt a Főnix Park, a faluközpont és a templokert felújítása, valamint a grundon létrehozott játszótér is (kiemelt képünkön).

A díjra pályázott még Sárvár a Posta tér és a környező közterületek megújulásával, melyet a TIA 2002 Kft. kivitelezett, illetve Szarvas, a Fő tér megújításával.

PályázatoknívódíjakközterekÚjpestMagyar Urbanisztikai TársaságSzarvasNagypáli

Hírlevél

Hirdetés