2024.07.13, Szombat
Harmadszor is újjáépül a déli vasúti híd a fővárosban
mti

Harmadszor is újjáépül a déli vasúti híd a fővárosban

magyarepitok.hu

2018.10.15. 14:58 - Hegedűs Gergely

Az 510 méteres átjáró háromvágányosra bővül, a forgalmát a kivitelezés alatt is fent kell tartani.

Hirdetés

Megjelent a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ajánlati felhívása a budapesti a Rákóczi híd szomszédságában fekvő déli összekötő vasúti Duna-hídra. A kiírás tárgya a kiviteli tervek elkészítése és a kivitelezési munkák elvégzése az eredetileg 1877-ben átadott hídon.


Egyszer a háború, egyszer a kapacitáshiány miatt épült újjá

A projektről utoljára tavaly augusztusban írtunk, akkor derült ki, hogy az új vasúti pálya kiviteli terveit a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt., az MSc Mérnöki Tervező és Tanácsadó Kft. és a Speciálterv Építőmérnöki Kft. készíti el.

A IX. kerületi Soroksári utat és az újbudai Nádorkertet összekötő, 510 méteres híd elsőként 1877-ben készült el, ám később nem tudott megfelelni a megnövekedett igényeknek, így 1913-ra egy új híd épült a helyén. A visszavonuló németek a hidat 1944-ben felrobbantották, a híd harmadjára 1950-re készült el, azonban az utóbbi több mint 50 évben igencsak megöregedett.


Egy új hídfő is a projekt része

A mostani kiírás szerint a beruházásban a régi felszerkezetet elbontják és három új, egyvágányos felszerkezetet építenek. Az eddig kétvágányos, most háromvágányosra bővülő hídhoz egy új, cölöpfalas hídfőt is kell építeni a budai oldalon. 

Az érintett vasúti pálya infrastruktúráját is át kell építeni: többek közt a biztosítóberendezés, a vonatbefolyásoló rendszer és a távközlés is megújul. A projektben zajvédő falak is létrejönnek.

Tekintettel a vasútvonal fontosságára, a kivitelezés alatt a vasúti forgalmat két vágányon folyamatosan fenn kell tartani a műszaki leírásban részletezettek szerint. 

ÚtépítésDuna hídhídépítésvasútfejlesztésFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.Speciálterv Építőmérnöki Kft.

Hírlevél

Hirdetés