2024.03.19, Kedd
Nyírszőlősnél is épül Nyíregyháza nyugati elkerülője
Illusztráció (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Nyírszőlősnél is épül Nyíregyháza nyugati elkerülője

szon.hu, magyarepitok.hu

2018.10.19. 14:45 - Szabó Ákos

A Zemplénkő és a Ke-Víz kivitelezésében zajló fejlesztésben a korábban elkészült 6,7 kilométernyi utat most 7,8 kilométernyi pályával egészítik ki és fejezik be.

Hirdetés

Megkezdte a töltésépítési munkákat a Zemplénkő Kft., a Ke-Víz 21 Zrt. szakemberei és munkásai pedig a humuszolást követően szintén ezeken a feladatokon dolgozhatnak majd a Nyíregyházát nyugaton elkerülő 338-as út két részben épülő új szakaszán – tájékoztatta a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. nemrég a Szabolcs Online-t.

 

 

Ütemterv szerint haladnak a munkálatok

A most összesen 7,8 kilométeren elkészülő pályára Nyírszőlősnél több munkagéppel is felvonultak a kivitelezők. A projektről legutóbb a tavaszi alapkőletételkor számoltunk be: a két alprojektben kivitelezett útvonal összesen mintegy nettó 9,2 milliárd forintból épül meg 2019 negyedik negyedévéig. A kormányzati forrásból finanszírozott beruházáson kiegészítik a korábban átadott 6,7 kilométeres szakaszt: a kétszer egy sávos út új nyomvonalon jön létre, 12 méteres koronaszélességgel, 3,5 méteres sávszélességgel, 2,5 méteres padkaszélességgel.

 

Az út nyomvonal már jól látható (Dodó Ferenc/Szabolcs Online)

 

A fejlesztésben

  • a 36. sz. főút és a 38. sz. főút közötti 3,7 km hosszú szakaszt a a Zemplénkő építi meg nettó 5,45 milliárd forintból. A szakaszon létrejön egy híd is a Budapest–Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vasútvonal felett, a 38. sz. főút kereszteződésénél pedig egy körforgalmi csomópont.
  • A 38. sz. főút és 3822. j. összekötő út közötti 4,1 km hosszú szakaszt építi meg a Ke-Víz nettó 3,75 milliárd forintból. Az út zárásánál körforgalmi csomópont épül.

 

Új iparterületek kialakításához vezethet az építkezés

A napokban Hideg András, a NIF kommunikációs igazgatója elmondta: a fejlesztés menetrend szerint halad, várhatóan 2019 negyedik negyedévében várható az elkerülő új részének átadása. Az állami útépítő vezető szakembere szavaiból kiderült: a Zemplénkő által épített szakaszon a most lezárt munkafázist követően a műtárgyépítés indulhat el, várhatóan tavasszal. Az igazgató kifejtette: a Ke-Víz által kivitelezett szakaszon a hamarosan beinduló töltésépítésen kívül folyamatban van a közművek kiváltása is.

A beruházásról Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester korábban azt mondta: a belváros tehermentesítése mellett az új út megépülése országosan is jelentős iparfejlesztési területet nyit meg közvetlen autópálya kapcsolattal.

Ke-Víz 21 Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Útépítéselkerülő útútépítésNyíregyházaZemplénkő Kft.Nyírszőlős338-as út

Hírlevél

Hirdetés