2024.03.19, Kedd
Így halad a Zalaegerszeget bekötő M76-os okosút építkezése
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Így halad a Zalaegerszeget bekötő M76-os okosút építkezése

magyarepitok.hu

2018.11.16. 12:23 - Szabó Ákos

A gyorsforgalmi út beruházásán jelenleg két helyszínen zajlanak a munkálatok a Colas és a Strabag kivitelezésében.

Hirdetés

Munkaterület-bejárást tartott Vígh László miniszteri biztos és a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az M7-es autópályát Zalaegerszeggel összekötő 2x2 sávos M76-os út építkezésén. A gyorsforgalmi út munkálatai két pályarészen is zajlanak:

  • keleten, a Balaton közelében az M7-es autópályától Fenékpusztáig tartó 8,6 kilométert a Strabag építi meg,
  • nyugaton a Colas munkájának köszönhetően a régi 76-os főút Zalaegerszeg és Alsónemesapáti közötti mintegy másfél kilométeres szakaszát alakítják négysávossá, most ezt a pályát mutatták be.

 

 

Ultragyors mobilhálózattal tesztelhetnek majd önvezető autókat az M76-oson

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Kiss Boglárka, a NIF képviselője elmondta: a zalaegerszegi autóipari tesztpálya beruházáshoz kapcsolódva, okosútként felépülő M76-os egyes szakaszain kiépítik az 5G-s hálózatot, ez a Balaton-közeli szakasz csomópontjainál zajlik le először. Hozzátette: a gyorsforgalmi út most épülő pályarészek melletti, tervezés alatt álló 24 kilométeres szakaszából 10 kilométeren keresztül folyamatosan elérhető lesz a fejlett adatforgalmi hálózat. Korábbi tájékoztatások alapján az út így alkalmas lesz a tesztpálya egyik középponti fejlesztési irányaként megjelölt önvezető autók tesztelésére is.

A jelenleg zajló építkezések 2020 első félévével lezárulnak

– fejtette ki a délelőtti sajtótájékoztatón Kiss Boglárka, majd hozzátette: a tervek szerint 2022 végére fog a teljes pálya elkészülni.

 

 

2019 őszén már az új úton haladhatnak az autók

A kivitelező Colas szakemberének közlése szerint a téli növényzet-rendezési munkák után nyáron rajtolhatott el az érdemi kivitelezési munka, melynek során megépítettek egy útszakaszt, majd elkezdték a műtárgyak kialakításának folyamatát. Több feladat elvégzése mellett a jövő héten megkezdődik szélesítések melletti cölöptámfalak építkezése, majd ezt követően kerülhet sor az út másik oldalán a szélesítésre, illetve az ehhez kapcsolódó földmunkákra. Várhatóan 2019 őszén a forgalom már az új nyomvonalon haladhat majd, a műszaki átadás pedig 2020 elejére várható.

 

 

A bejáráson bemutatták az épülő Múton egy mezőgazdasági, közlekedési és természetvédelmi célú átkötő-műtárgy munkálatait, illetve egy gyalogosátkelőhely kialakítási területére is ellátogattak a résztvevők.

Galéria

ColasStrabagÚtépítésútépítésZalaegerszeginnovációokostechnológiaR76-os útM76-os

Hírlevél

Hirdetés