2023.12.06, Szerda
Így halad az építkezés az M85-ösön Sopron közelében
A kép illusztáció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Így halad az építkezés az M85-ösön Sopron közelében

magyarepitok.hu

2020.02.27. 13:07 - Szabó Ákos

A februári időjárás kifejezetten kedvező volt az ország északnyugati sarkában elkészülő gyorsforgalmi út projektjének. Új hírek érkeztek a Dömper és a Subterra-Raab konzorciumában épülő szakaszokról.

Hirdetés

Rendszeresen tájékoztatunk az M85-ös építkezéséről, ahol a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában négy részprojektben összesen 57,5 kilométeres négysávos út épül jelenleg:

  • A Csorna és a Fertőd-Endrédmajor csomópont közötti 20,05 kilométert a Strabag Építő Kft., a Strabag AG és a Belfry PE Kft. konzorciuma építi meg.
  • A Fertőd-Endrédmajor csomópont és Nagylózs közötti 15,6 kilométeren az EuroAszfalt Kft., a Swietelsky Magyarország Kft. és a Betonútépítő Zrt. alkotta társulás végzi el a munkálatokat.
  • A Nagylózs és Sopron-kelet közötti 15,4 kilométeren (hármas szakasz) pedig a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. alakítja ki az új utat, akárcsak a Sopron-kelet és a fertőrákosi csomópont közötti 6,4 kilométeren is (négyes szakasz).

 

 

A projektről legutóbb decemberben számoltunk be. Most az elmúlt hónapban zajló munkálatok hármas és négyes szakaszt érintő részéről kapott új információkat lapunk: mint kiderült az időjárás annyira kedvezett a kivitelezésnek, hogy csak két olyan nap volt a hónapban, amikor nem lehetett dolgozni.

 

Már az aszfalt jelentős részét beépítették Nagylózs és Sopron-kelet között

A Nagylózs-Sopron-kelet-szakaszon a pályaszerkezet építése kifejezetten jó ütemben zajlik: a teljes CKT-mennyiség több mint 60 százalékát, az aszfaltmennyiségnek pedig közel 40 százalékát dolgozták már be.

A Nagycenk-, illetve a Sopron-kelet csomópontok forgalomnak történő átadása is egyre közeledik.

Ezen a szakaszon a cölöpözés már mindenhol elkészült és a hidaknál a szerkezetépítés zajlik, illetve a mérnökségi telep szerkezetépítkezésén is dolgoznak. A szalagkorlátokat is építik, ugyanúgy, mint az ÜHK (vagyis a pályaüzemeltetést támogató elektronikai alrendszerek) alépítményét.

 

Sopron-kelet és a fertőrákosi csomópont között a földműépítést fejezik be

A négyes számú, Sopron-kelet és a fertőrákosi csomópont között futó szakaszon pedig a földműépítés végénél járnak: előreláthatólag egy hónap múlva teljesen lezárul ez a munka.

A CKT beépítése itt már a jövő héten megkezdődik, illetve az összes áteresz (kishüllő-átjáró) is elkészült. A műtárgyaknál itt még van ahol a cölöpözéseket végzik, de van ahol már a szerkezetépítések és a gerendabeemelések zajlanak.

ÚtépítésM85-ösDömper Kft.Subterra-Raab Kft.NagylózsSopronFertőrákosútépítésgyorsforgalmi utakNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés