2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Földútból született közúti kapcsolat Magyarország és Ausztria között
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Földútból született közúti kapcsolat Magyarország és Ausztria között

magyarepitok.hu

2020.07.24. 11:00 - Hegedűs Gergely

Az osztrák-magyar átkelők fejlesztését célzó program újabb fontos állomásához érkezett.

Hirdetés

Pénteken délelőtt Rajka közelében felavatták a Rajkát és az ausztriai Németjárfalut összekötő új közutat. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházását a Glázer-Transz Kft. kivitelezte, nettó 650 millió forintnyi forrásból.

Kattintva galéria nyílik - Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu


Nem csupán az osztrák magyar kapcsolatot erősíti

A projektben egy korábbi földutat fejlesztettek aszfaltburkolatú úttá 1,885 kilométer hosszan. Az új út az M15-ös autópálya rajkai lehajtójához egy új körforgalommal csatlakozott. Innen az út első 0,2 kilométeres szakasza új nyomvonalon halad, majd csatlakozott a földút nyomvonalához, és egy további 1,685 kilométeres szakaszon épült ki az osztrák határig.

Az osztrák oldalon egy felújított útszakasz csatlakozik a most létrejött magyar útszakaszhoz.

A beruházás egyik nagy jelentősége, hogy az új út nem csupán a két ország közlekedési kapcsolatát erősíti. A környező településeknek közvetlen gyorsforgalmi kapcsolatot teremtett, miután a Strabag által autópályáva fejlesztett M15-öshöz biztosít feljárót.


Ezekkel a beruházásokkal halad előre a program

A projekt egy átfogó program része, mely az osztrák-magyar átkelők fejlesztését célozza. 2007 óta ugyanis bárhol átléphető az osztrák-magyar határ; viszont kiépített, korszerű átkelők és jó állapotban levő közutak csak kevés helyen vannak, ezt orvosolják a beruházások.

A most szóban forgó beruházás mellett márciusban adták át a magyarországi Fertőrákos és a felsőőrvidéki (burgenlandi) Szentmargitbánya között megújult összekötő utat. Mindezek mellett

  • Zsira és Locsmánd közötti utat is fejlesztették, amiről tavaly szeptemberben számoltunk be;
  • továbbá Kőszeg és Rőtfalva;
  • illetve Várbalog és Féltorony között fejlesztik a közlekedést.

Galéria

ÚtépítésRajkaNémetjárfaluNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)határátkelőGlázer-Transz Kft.építőipari cégekStrabag

Hírlevél

Hirdetés