2024.04.19, Péntek
Még idén eléri Sopront a gyorsforgalmi úthálózat
Fotók: Rostás János/Dömper Kft. (a fotók nyáron készültek)

Még idén eléri Sopront a gyorsforgalmi úthálózat

magyarepitok.hu

2020.09.30. 18:33 - Hegedűs Gergely

A Csorna és Fertőrákos közötti szakaszon már előrehaladott állapotban van a projekt; az osztrák határig nyúló folytatásban ősszel elkezdődhet az alagút kivitelezése.

Hirdetés

A jelenlegi készültségi fok ismeretében a december 31-i teljesítési határidőig a forgalomba helyezésnek műszaki akadálya előre láthatóan nem lesz, így az M85-ös gyorsforgalmi út az év végére várhatóan eléri Sopront – derül ki az innoteka.hu cikkéből.

Fotók: Rostás János/Dömper Kft. 


Van ahol már a vadvédő kerítéseket építik

A Csorna és Fertőrákos között számos vállalat kivitelezésében zajló munkában szinte minden munkafolyamat mutatja magát a cikk szerint. Az alakító földmunkától, a műtárgy- és magasépítésen, a pályaszerkezet-fektetésen, a forgalomtechnikán keresztül a befejező munkák közé sorolt vadvédő kerítés, üzemi hírközlés (ÜHK) és növények telepítéséig többféle fázis megfigyelhető.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 57 kilométert felölelő beruházását

  • Csorna és a Fertőd-Endrédmajor csomópont közötti 20,05 kilométeren a Strabag Építő Kft., a Strabag AG és a Belfry PE Kft. konzorciuma (I. szakasz);
  • a Fertőd-Endrédmajor csomópont és Nagylózs közötti 15,6 kilométeren az EuroAszfalt Kft., a SWIETELSKY Magyarország Kft. és a Betonútépítő Zrt. társulása (II. szakasz) kivitelezi;
  • a Nagylózs és Sopron-kelet közötti 15,4 kilométeren (III. szakasz) pedig a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. dolgozik, akárcsak a Sopron-kelet és a Fertőrákos csomópont közötti 6,4 kilométeren (IV. szakasz).


Elkészültek a kiviteli tervek az alagút zárt szakaszának ideiglenes szerkezeteire

A cikk ugyanakkor külön kitér a Fertőrákos és az osztrák határ között kiépülő további szakaszra, amelyet a Dömper a Kft., a Pannon-Doprastav Kft. és a Subterra-Raab Kft. konzorciuma épít fel.

Ezen a szakaszon

  • egy közel 4 kilométeres négysávos pálya épül ki, egy 780 méter hosszú alagúttal és két híddal;
  • kiépítik Sopron északnyugati elkerülőjét, összesen 3,6 kilométer újépítésű utat átadva;
  • felújítják a 84-es főút már eddig is használt négysávos szakaszát egészen a határátkelőig.

Az összegzésből többek közt kiderül, az alagút zárt szakaszának ideiglenes szerkezeteire a kiviteli tervek elkészültek, az előzetes szakhatósági eljárás folyamatban van. Amennyiben a hatósági eljárás során a szükséges feltételeket a konzorcium teljesíti, szeptember vége után következhet a tervezett alagútszentelés, illetve elkezdődhetnek a kivitelezési munkafolyamatok.

Galéria

ÚtépítésalagútSopronFertőrákosM85-ösDömper Kft.Pannon-Doprastav Kft.Subterra-Raab Kft.StrabagEuroAszfalt Kft.Swietelsky Magyarország Kft.Betonútépítő Zrt.Belfry PE Kft.

Hírlevél

Hirdetés