2024.05.25, Szombat
Befejeződött a 87-es főút határmenti fejlesztése Kőszeg térségében
Fotók: NIF Zrt.

Befejeződött a 87-es főút határmenti fejlesztése Kőszeg térségében

magyarepitok.hu

2021.08.18. 10:28 - Kolinek Nóra

A NIF Zrt. határmenti beruházásával javul a környező magyar és osztrák települések egymás közötti elérhetősége.

Hirdetés

Kőszeg és Rőtfalva határmenti kapcsolatának fejlesztése a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósult meg, a beruházás a Zsira-Lutzmannsburg (Locsmánd) összekötő út felújítási munkáinak elvégzése projekttel közös pályázat keretében nyert támogatást.

A kivitelezést a VértesAszfalt Építőipari Kft. és a Meliorációs és Rekultivációs Kft. végezte nettó 1,53 millió Ft értékben. Ahogy arról korábban már beszámoltunk tavaly november óta a végleges nyomvonalon közlekedhetnek az autósok a két település között a 87-es főúton. A NIF Zrt. keddi közleménye szerint a beruházás mostanra teljesen elkészült.

A projektben

a magyar oldalon 825 méter hosszú szakaszon történt beavatkozás, amelyből 625 méteren új nyomvonalú út épült, a fennmaradó 200 méteren a meglévő 87-es számú főút felújítása történt meg.

 

Elkészült a határra vezető új út is

A 87-es számú főúton a régi határátkelő felé vezető úthoz balra felálló sávos csomópont épült ki, valamint elkészült a régi határra vezető 8723. jelű új út is, azonban tekintettel a jelenlegi pandémiás helyzetre, az osztrák oldali korlátozásokból adódóan azok feloldásáig a régi határállomást nem nyitják meg újra.

A beruházás részeként kialakítottak egy ellenőrző helyet is, amely a határon áthaladni szándékozó járművek ideiglenes, vagy alkalmankénti ellenőrzésére, visszafordítására is alkalmas.

A 87-es számú főút 590 méteres szakaszán a csapadékvíz-elvezetése, rendezése és a levezetőmederhez történő csatlakozás kiépítése is megtörtént.

A beruházó tájékoztatása szerint

a projekt célja a környező magyar és osztrák települések egymás közötti elérhetőségének javítása, és a határon átnyúló infrastruktúrában rejlő közös lehetőségek hatékonyabb kiaknázása.

 

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a kormány és Kőszeg összefogásának újabb eredménye ez az út, amely Kőszeg, Vas megye és az ország új kapuja.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere hangsúlyozta: történelmi helyen halad ez az út, és évszázados közekedési kapcsolati igényt elégít ki itt a rőti völgyben. A beruházások folytatódnak, a cél, hogy 2028-ra, a város 700 éves évfordulójára a korszerű közlekedési feltételek teljesüljenek.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese kiemelte:

ezzel a projekttel sikeresen befejeződött az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program, amelynek keretében öt beruházás készült el (Várbalog, Rajka, Zsira, Fertőrákos).

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Vértesaszfalt Kft.Meliorációs és Rekultivációs Kft.KőszegRőtfalvaZsiraRajka

Hírlevél

Hirdetés