2024.03.29, Péntek
Jó hír a Kecskemétre Nagykőrösről ingázóknak: megvan az átfogó útfejlesztés kivitelezője
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Jó hír a Kecskemétre Nagykőrösről ingázóknak: megvan az átfogó útfejlesztés kivitelezője

magyarepitok.hu

2021.11.19. 10:01 - Hegedűs Gergely

A több mint 7 kilométert érintő projektben a 441-es főútnak egy jelentős kecskeméti szakasza négysávosra bővül.

Hirdetés

A TED-en megjelent hirdetmény szerint a Colas Út Építőipari Zrt. kivitelezi a 441-es főút fejlesztését Kecskemét és Nagykőrös között. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. átfogó beruházása nettó 8,495 milliárd forintos szerződéses értéken valósul meg.


Jelentősen nőtt a főút terhelése

Ahogy azt a közbeszerzés meghirdetésekor is jeleztük, a főút a 445-ös kecskeméti északi elkerülő, illetve a nagykőrösi Téglagyári utca (amely a település déli végén található, a református temetővel szemben) közötti szakaszán kap burkolatfejlesztést, több mint 7 kilométeren.

A projektben ugyanakkor 441-est négysávosítják egy 2,79 kilométernyi szakaszon, ami a korábbi sajtóhírek szerint a kecskeméti (északi elkerülőn túl fekvő) Katonatelep Nagykőrös felé eső végétől egészen a 445-ös északi elkerülőig (a Metro áruháznál lévő csomópontig) valósul meg.

Az útfejlesztés egyik fő oka, hogy a kecskeméti nagyberuházások miatt az utóbbi években alaposan megnőtt a Kecskemét és Nagykőrös között ingázók száma.


A kerékpáros közlekedés is megoldódik Kecskemét és Nagykőrös között

A fentieken túl többek között:

  • Nagykőrösön a Téglagyári utca és a 4614-es közút (vagyis a nagykőrösi piacnál található Ady Endre utca) közötti szakaszon a meglévő kétsávos burkolatot is megerősítik, mintegy 1,1 km hosszú szakaszon - ez Nagykőrös belterületét érinti;
  • a nagykőrösi Téglagyári úti csomópontban az útcsatlakozásnál egysávos körforgalmat alakítanak ki;
  • a 22+300 km szelvény környezetében tengelysúlymérő öblöt létesítenek;
  • Kecskemét Katonatelep településrészén 6 jelzőlámpás és 3 járműosztályozós csomópontot alakítanak ki, illetve 1 jelzőlámpával biztosított gyalogátkelőhelyet létesítenek;
  • a 441-es főúttal párhuzamosan a beavatkozással érintett szakasz mellett kerékpárutat és kerékpáros közlekedésre alkalmas szervizutakat építenek ki-, illetve át.
ÚtépítésKecskemétColas445-ös út441-es főútNagykőrösNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés