2024.06.19, Szerda
Új körforgalmat kapott a nyugati határnál fekvő kisváros
Fotók: NIF Zrt.

Új körforgalmat kapott a nyugati határnál fekvő kisváros

NIF Zrt.

2021.12.21. 16:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Új gyalog- és kerékpárút is épült a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában és a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében.

Hirdetés

A Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében körforgalommá alakították át a 8-as főút és a Körmendet Szombathellyel összekötő 8707-es út (Berki út) jelenlegi osztályozós csomópontját. A májusban elkezdődött kivitelezésről lapunk is beszámolt.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában 2018 tavaszán kezdődtek meg az M8-as autóút Körmend és Rábafüzes közötti kétsávos, 28,9 km-es szakaszának munkálatai, ennek keretében alakították ki a szóban forgó körforgalmat.

Fotók: NIF Zrt.

Új gyalog- és kerékpárút is épült

A csomóponthoz kapcsolódóan a 8 sz. főút 451 méter hosszon-, a 8707 j. országos összekötő út 136 méter hosszon-, az Ipari út 43 méter hosszon- és a 8. sz. főúttal párhuzamos, meglévő külterületi kétirányú gyalog- és kerékpárút átépítése valósult meg.

A 8707 j. országos összekötő úttal párhuzamos kétirányú kerékpárutat alakítottak ki 179 méter hosszon az ADA Bútorgyár bejáratáig. Átépült a 8 sz. főúton meglévő két buszmegálló és buszöböl is. Szintén a 8 sz. főúttal párhuzamosan, a főút déli oldalán, az áthelyezett buszmegálló öbölig 75 méter hosszon gyalogjárdát alakítottak ki. Nyílt és zárt csapadékvíz elvezetési rendszert telepítettek az országos közutak mentén, illetve a megvalósításhoz szükséges növénytelepítési munkákat végeztek.

A határig tartó szakaszt az osztrák út csatlakozását követően nyitják meg

A beruházáshoz kapcsolódóan valósult meg az M8 autóút Körmend – Rábafüzes országhatár szakasz 2×1 sávos előkészítése és építése.

A Körmend-Vasszentmihály közötti 19,45 kilométeres szakasz 2021. augusztus végére, míg a Vasszentmihálytól Rábafüzesig tartó 9,46 kilométeres szakasz május végére készült el úgy, hogy a Vasszentmihályi és Szentgotthárdi csomópontok közötti szakasz ideiglenes forgalomba helyezése már 2021. június 3-án megtörtént. Ezáltal Rönök és Szentgotthárd-Jakabháza már nyár eleje óta mentesült az átmenő forgalom alól.

A Szentgotthárdi csomópont és a magyar-osztrák határ közötti szakasz forgalom számára történő megnyitása az osztrák S7-es út csatlakozását követően lesz lehetséges, ennek várható legkorábbi ideje 2024. év vége.

Az M80 autóút teljes szakaszának végleges forgalomba helyezése és ünnepélyes átadása 2021. október 21-én megtörtént.

Jelen beruházáshoz kapcsolódóan valósul meg a 8707 j. összekötő úttal párhuzamos kerékpárút előkészítése az M8 autóút Körmend-Rábafüzes országhatár szakasz Nyugati csomópontja és a 8 sz. főút között, valamint az M80 autóút Körmend-Rábafüzes országhatár közötti 2×1 sávos szakaszhoz kapcsolódó új körmendi mérnökségi telep építése is. Előbbi projekt tervezése már véget ért, utóbbi kivitelezési szerződését aláírták, forrásigényét beküldték.

Balról jobbra: Nyul Zoltán vezérigazgató helyettes, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Mosóczi László államtitkár, Bebes István polgármester

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: “Az M80 autóút átadásakor azt mondtuk, hogy ennek a beruházásnak Körmend lesz a haszonélvezője. A város nem csak az új utat kapta, hiszen több fejlesztés is csatlakozott ehhez a csomaghoz. Ilyen a most átadásra kerülő Berki úti csomópont körforgalommá építése, a körforgalom és az M80 Körmend nyugati csomópont között tervezett több mint fél kilométer hosszú, hiányzó kerékpárút építése, melynek már elkészültek a kiviteli tervei. Emellett folyamatban van a mérnökségi telepet érintő fejlesztésünk is.”

Bebes István, Körmend polgármestere kiemelte: “Nagy öröm, hogy a mai napon egy újabb fontos lépést tehettünk meg a körmendi közlekedés javításának érdekében. Legyen szó akár a kerékpáros, akár a gépkocsis közlekedésről, ez a körforgalom és a kerékpáros átvezetés is jelentősen javítani fogja a városrész közlekedési helyzetét.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: “A NIF Zrt. arra törekszik, hogy beruházásaival megteremtse a minőségi közlekedés feltételeit. Ennél a beruházásnál, itt a Berki úton a kerékpáros, a gyalogos és a közúti forgalom feltételein egyaránt sikerült javítani.”

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Duna Aszfalt Zrt.KörmendM80-as

Hírlevél

Hirdetés