2023.09.26, Kedd

Hirdetés

Véget ért a toronydaru munkája a Lánchídnál, lebontják a szerkezetet
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Véget ért a toronydaru munkája a Lánchídnál, lebontják a szerkezetet

magyarepitok.hu

2022.08.11. 14:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Az A-Híd Zrt. megkezdi a közel 30 méter magas gép eltávolítását.

Hirdetés

Hamarosan befejeződnek a Lánchíd budai rakpart fölötti munkálatai, ezt jelzi a - korábban két nap alatt felépített – budai oldali daru lebontásának bejelentése. A látványos folyamat alkalmából augusztus 11-én sajtóeseményt szerveztek, ahol az A-Híd Zrt. munkájával megújuló Lánchíd aktuális feladatait ismertették. Fontos momentum, hogy

a nagy volumenű emeléssel járó munkálatok a budai részen befejeződnek, a segédszerkezetek eltűnnek.

Korábbi cikkünkben megmutattuk, hogyan épült fel a munkaterületen az első, majd második toronydaru is a híd munkálatainak támogatására.

Messziről is jól látható munkával ért újabb szakaszához a Lánchíd felújítása: a szakemberek augusztus 11-én elkezdték lebontani a budai toronydarut, és napokon belül befejezik az ideiglenes rakpartlezárást szükségessé tevő munkákat is - tájékoztatott a BKK közleménye.

A Halász utca és a Döbrentei tér közötti útszakasz az augusztus 20-i nemzeti ünnep és a tűzijáték miatt még lezárva marad, azt csak a központi rendezvénysorozat végén, a szervezőknek kiadott engedély szerint augusztus 22-én adják vissza a forgalomnak.

Véget értek a Lánchíd budai hídfőjének környezetében azon munkák, amelyek során a szakembereknek hatalmas acélelemeket kellett megmozgatniuk. Ezért elkezdték lebontani a budai toronydarut, amelyet tavaly júliusban állítottak fel, és több mint egy évig segítette az átkelő felújítását.

A 12 tonna teherbírású szerkezetről óriási autódaru segítségével szakaszosan emelik le a toronydarut rögzítő, összesen több mint 100 tonnás súlyokat, majd lebontják a 45 méteres gémet és a mintegy 30 méter magas vázszerkezetet.

A Lánchíd felújításának kezdetén a budai és a pesti oldalon is egy-egy toronydarut telepítettek, ezek emelték fel a hídra azokat a hatalmas acélelemeket, amelyeket a különleges sínrendszeren mozgó bakdaruk vittek a beépítésük helyére. Az emelőszerkezet pesti oldali párja előreláthatólag még két hónapig marad szolgálatban.

Budai rakpartszakasz: végéhez közeledik a munka,
de a nyitásra még várni kell az ünnep miatt

Napokon belül befejeződnek az ideiglenes rakpartlezárást szükségessé tévő munkák is, így a budai parti nyílásban már elbontották a Lánchídon közlekedő bakdarut és annak – külön a hídra tervezett – sínpályarendszerét. Köszönhetően annak, hogy a szakemberek a terveknek megfelelőan haladtak a felújítással az átkelő budai hídfőjénél, hamarosan elvégzik a híd alá függesztett és munkaszintre süllyesztett állványzat bontását is (az állványon veszélyes munkát végző dolgozók, valamint a munkaterület alatt közlekedők biztonságát nem lehetett a közúti forgalom fenntartása mellett biztosítani, ezért volt szükség a rakpartszakasz ideiglenes lezárására).

A lezárt rakpartszakaszt – a Halász utca és a Döbrentei tér között – a Lánchíd felújításához kapcsolódó munkák sikeres befejezésével még nem adják vissza a forgalomnak, azt csak az augusztus 20-i nemzeti ünnep és a tűzijáték rendezvénytechnikájának leszerelése után, augusztus 22-én vehetik ismét birtokba az arra közlekedők.

A Lánchíd felújítása az ütemterv szerint halad:

  • rekordidő alatt elkészült az új acél útpálya, a behelyezett pályatáblák a híd teljes hosszán egybefüggő részt alkotnak, és már elkezdődtek a szigetelési munkák is;
  • a szakemberek folyamatosan helyezik be hídon az új járda még hiányzó elemeit;
  • az utolsó simításokat végzik a pesti pilon kőfelületein, illetve dolgoznak a pilonok tetejét borító bádogozáson, valamint
  • elkészült a pesti pillért megkerülő járdák vasbeton szerkezete.

Galéria

ÚtépítésA-Híd Zrt.LánchídhídfelújításBudapesttoronydaruBKK

Hírlevél

Hirdetés