2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A román oldalon is zöld lámpát kapott az M44-es folytatásaként épülő gyorsforgalmi út

A román oldalon is zöld lámpát kapott az M44-es folytatásaként épülő gyorsforgalmi út

mti, magyarepitok.hu

2022.12.22. 10:37 - Hegedűs Gergely

A magyar oldalon Békéscsabától az országhatárig, a túloldalon pedig a határmetszési ponttól Nagyszalontáig épül ki gyorsforgalmi út, bekapcsolódva az Arad-Nagyvárad autópályába.

Hirdetés

Megkapta az engedélyt Bukarestben a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolat létrehozása Magyarország és Románia között - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági ás Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az idei év utolsó kormányüléséről bejelentkezve arról számolt be, hogy

magyar oldalon az M44-est hosszabbítják Békéscsabától az országhatárig, Romániában pedig a már korábban kijelölt határmetszési ponttól Nagyszalontáig vezető gyorsforgalmi út kapcsolódik majd az Arad-Nagyvárad autópályába.   

A határmetszési pontot idén májusban jelölték ki a magyar-román autópálya munkacsoport ülésén, ahol szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy Nagyszalontától délre csatlakozna be az M44-es meghosszabbítása a romániai gyorsforgalmi útba.


A határellenőrzési infrastruktúráról tavasszal születhet megállapodás

A küügyi tárca mostani közleménye szerint Szijjártó Péter üdvözölte a román kormány előző napi döntését, és hangsúlyozta, hogy mindent meg fognak tenni a lehető leggyorsabb megvalósítás érdekében.   

Kiemelte, hogy a magyar hatóságok már elkészítették a térség fejlesztési tervét. Hozzátette, a határellenőrzési infrastruktúrát a román fél építi a saját oldalán, az erről szóló államközi megállapodást valamikor majd tavasszal fogják aláírni.   

Szijjártó Péter emlékeztetett, 2010-ben egyetlen gyorsforgalmi útkapcsolat sem volt Magyarország és Románia között. Ma kettő működik az M4-es és az M43-as jóvoltából, a harmadik projektként pedig az M49-es és annak határon túli folytatása valósul csengeri átkelési ponttal.

Az M44-esen jelenleg 88 kilométernyi négysávos út járható Lakitelek és Békéscsaba között. Szentkirály és Lakitelek, valamint Kecskemét és Szentkirály között ugyanakkor még folynak a munkálatok a Közgép Zrt., illetve a Hódút Kft. jóvoltából.

ÚtépítésM44-esNagyszalontaErdélyHódút Kft.Közgép Zrt.

Hírlevél

Hirdetés