2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Csendesebb útjaink lehetnek egy új fejlesztésű aszfaltkeverék segítségével

Csendesebb útjaink lehetnek egy új fejlesztésű aszfaltkeverék segítségével

magyarepítok.hu, Colas

2024.01.23. 15:15 - Móré Levente

Csökkentik a zajterhelést, közlekedésbiztonsági funkcióval bírnak és környezetbe illeszkedők a Colas Hungária Építőipari Zrt. által fejlesztett új aszfaltkeverékek.

Hirdetés

„Aszfaltkeverék felületi jellemzőinek felhasználás-orientált fejlesztése és optimalizálása…” címmel végezhetett kutatást a Colas Hungária Építőipari Zrt. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázatának keretében. A hozzánk eljuttatott közleményből kiderült: a 246 millió forintos összköltségű projekt vissza nem térítendő támogatásának összege 109.654.260 Ft volt.

 

 

Ambiciózus elképzelés

2020. tavaszán indult a projekt, amelyek 2023. december 31-én, sikeresen zárhattak le a Colas munkatársai. A kutatás célja olyan, a hagyományostól eltérő aszfaltkeverék felhasználás-orientált fejlesztése volt, amely képes lehetőleg minél több igényt kielégíteni az alábbiak közül:

  • csökkenti a zajterhelést,
  • közlekedésbiztonsági funkcióval bír,
  • esztétikus, illetve környezetbe illeszkedő.

Ehhez kapcsolódóan a projekt része volt egy olyan döntéssegítő folyamatábra kidolgozása, amely a megbízók, tervezők számára nyújt segítséget az adott tervezési feladatra optimális megoldást kínáló, a kutatás során vizsgált keverék kiválasztásában.

 

Többféle keverékösszetételt is kidolgoztak

A kutatás során olyan, a közutak közelében az élettani hatásokat befolyásoló, a közlekedési zaj mértékének csökkentését elősegítő alacsony zajszintű aszfaltkeverék fejlesztése zajlott, amely hangelnyelő képességét laboratóriumi körülmények között impedancia csöves vizsgálatokkal optimalizálták. Ez lehetővé tette többféle potenciális alapanyagtípus és keverékösszetétel zajcsökkentő képességének mérését. Az így fejlesztett aszfaltkeverék-összetétellel kísérleti szakasz valósult meg, amelyen igazolta a laboratóriumi mérések eredményét és kedvezőbb üzemeltetési jellemzőkkel bír az ilyen funkcióval bíró hagyományos burkolatokhoz képest.

A közlekedésbiztonsági szempontú vagy hőszigetek kialakulásának megelőzésére alkalmazható aszfaltkeverékek vizsgálatával olyan termékek fejlesztése zajlott, amelyek elsődleges felhasználási jellemzői mellett másodlagos paraméterként esztétikusak vagy figyelemfelkeltő tulajdonságokkal is rendelkeztek.

ÚtépítésColasútépítésiparági hírekkutatás-fejlesztésaszfalt

Hírlevél

Hirdetés