2024.07.07, Vasárnap
Magyar gyártású hidat avattak Norvégiában - fotók
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Magyar gyártású hidat avattak Norvégiában - fotók

magyarepitok.hu

2024.07.04. 15:30 - Hegedűs Gergely

A Duna Group lengyelországi üzemében gyártott 400 tonnás híd egy vasúti pálya és egy autóút felett ível át, két városrészt összekötve.

Hirdetés

Magyar építőipari cégek közreműködésével épült új híd Norvégiában. Trondheim városában június 20-án avatták fel a településen áthaladó vasút és autóút felett átívelő Saupstad-hidat. A 180 méter hosszú átjáró acélszerkezete a Duna Group lengyelországi gyárában készült, a magyar cégcsoporthoz tartozó WKS Duna Polska Sp.z o.o. közreműködésével.

A kerékpárosok és gyalogosok számára épült átjáró Saupstad és Tiller városrészeket köti össze az ország harmadik legnagyobb városának számító Trondheimben. Egy évek óta várt beruházás volt, amely megkönnyíti a helyiek életét azáltal, hogy jelentősen lerövidíti a Tillerben lakók munkába vagy iskolába járását.

Érdekesség, hogy az átadón a profi országúti kerékpáros Idar Andersen és a norvég másodosztályban játszó focista, Michael Stilson versenyzett a hídon, hangsúlyozva, hogy egy kerékpáros-gyalogos híd épült.


A korrózióvédelem is extra feladatokkal járt

Lapunk információ szerint a több mint 400 tonnás, 3 nyílású híd nyolc hatalmas elemből állt össze. Ezek mindegyike 24 méter hosszú, közel 6 méter széles és több mint 3 méter magas volt, egyenként meghaladva az 50 tonnás tömeget. A Duna Group magyar és lengyel szakembereinek a gyártás során nemcsak az európai acélszerkezeti szabványoknak kellett megfelelni, hanem a speciális norvég előírásoknak is.

A szállítási egységeket túlméretes kamionok vitték a lengyel kikötőbe, ahonnan hajóval jutottak el Norvégiába.

Az észak-európai sajátos időjárási követelmények miatt a korrózióvédelem megvalósítása extra feladatokat jelentett: ennek megfelelően a híd különböző felületeit három különböző festési rendszerrel borították. „A projekt sikeres megvalósítása igazolja a cégcsoportunk professzionalizmusát és innovatív megoldásait az acélszerkezetek területén” – írta zárásként az összegzésében a Duna Group.

Galéria

ÚtépítésDuna Grouphídépítésszerkezetépítésacélszerkezet gyártásDuna Aszfalt Zrt.WKS Duna Polska Sp.z o.o.

Hírlevél

Hirdetés