2024.04.18, Csütörtök
Így újítják fel az észak-balatoni vasút egyetlen alagútját
Illusztráció (Pixabay)

Így újítják fel az észak-balatoni vasút egyetlen alagútját

innotéka, magyarepitok.hu

2020.04.22. 13:17 - Szabó Ákos

A 95 méteres balatonakarattyai alagúton az R-Kord és a Vasútvill koalíciója dolgozik 55 kilométer vasútvonal villamosításának projetjében.

Hirdetés

Rendszeresen beszámolunk a Balaton északi partján futó vasút villamosítási projektjéről, melynek jelenleg zajló ütemében a Szabadbattyán-Balatonfüred pályát modernizálják több állomással együtt. Az 55 kilométeres szakaszt érintő beruházásban a kivitelező R-Kord Kft.-Vasútvill Kft. konzorcium átépíti

  • Polgárdi,
  • Balatonkenese,
  • Balatonfűzfő
  • és Alsóörs állomásokat,

ahol 55 cm magas, akadálymentes peronokat építenek, valamint korszerű térvilágítást és hangos utastájékoztató berendezéseket is telepítenek.

A pályán pedig a villamosításhoz kapcsolódóan szabályozási munkákat is elvégeznekis 46 kilométeren, valamint 5,4 kilométer hosszban átépül a meglévő vágány az alépítmény megerősítésével együtt.

 

A balatonfűzfői állomáson is most zajlik a munka zöme

Nemrég Kikina Artúr, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vasútfejlesztési igazgatója adott interjút az ágazat idei folyamatairól az Innotékának. Ebben kifejtette: az észak-balatoni vasútfejlesztésen

a nyári kiemelkedő forgalom miatt a kivitelezési munkák zöme a tavaszi és őszi időszakban valósul meg, nyáron a vonatok korlátozás nélkül közlekedhetnek.

 

Elmondta: az április végéig tartó, jelenleg is érvényes vágányzárban elvégzik

  • a felsővezetéki oszlopok állítását,
  • Balatonfűzfő állomás átépítését,
  • valamint a Balatonakarattyán található 95 méter hosszú Csittényhegyi alagút szükséges mélyítését is.

Mivel az alagút mélysége nem volt alkalmas az elektromos felsővezetékek kiépítésére, így a teljes pályaszerkezetet helyezik alacsonyabbra, hogy megoldhassák a kihívást.

 

Az alagútból kiérve rögtön a Balatont látják meg az utazók

Az 1909-ben elkészült balatonakarattyai alagút ötlete Kossuth Lajos fiához, Kossuth Ferenchez köthető: az államférfi azért szorgalmazta annak kialakítását, hogy hasonlóan az Adriai-tengerhez a Balatont is először alagútból pillantsák meg a vasúton érkezők.

VasútfejlesztésR-Kord Kft.Vasutvill Kft.BalatonakarattyaBalatonkeneseBalatonfűzfővasútfejlesztésalagútNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés