2024.03.19, Kedd
Rákos-Hatvan vasútépítkezés: három új felüljáró gyorsítja a közlekedést
Illusztáció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Rákos-Hatvan vasútépítkezés: három új felüljáró gyorsítja a közlekedést

magyarepitok.hu/NIF

2020.12.21. 13:35 - Szabó Ákos

A péceli és az isaszegi felüljáró megkapta az ideiglenes közúti forgalmi engedélyt, a gödöllői Köztársaság úti felüljáró pedig a gyalogos és kerékpáros forgalom számára is megnyílt. A nagyberuházáson a STRABAG, a Belfry és a Swietelsky Vasúttechnika dolgoznak.

Hirdetés

Folyamatosan halad a fővárosi agglomerációs közlekedés szempontjából egyik legfontosabb MÁV-vasútvonal fejlesztése. A 80a jelzésű pályán Rákos és Hatvan között dolgoznak, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásáról legutóbb októberben számoltunk be.

 

A fejlesztés részeként

  • egyrészt a STRABAG Vasúttechnika Kft. és a Belfry PE Kft. kivitelezésében a Budapest 17. kerületében található Rákos nevű megálló és Gödöllő között újítanak fel, valamint építenek át, hét megállót felújítva.
  • Másrészt korszerűsödik a vasúti pálya a Gödöllő és Hatvan közötti 28 kilométeren, hét megállóhelyet fejlesztve, ezt a szakaszt a Swietelsky Vasúttechnika Kft. kivitelezi.
  • A harmadik részfeladatot a Rákos-Hatvan szakasz biztosítóberendezéseinek fejlesztése képezi. A kivitelezésre a Thales Austria GmbH és Thales Rail Signalling Solutions Kft. szerződött.

 

Felüljárókat, peronokat adnak át az utazóknak

A napokban a NIF újabb tájékoztatást adott az építkezésről. Elsőként a peronok építkezéséről közölték: a Rákos – Gödöllő közötti szakaszon a tavaly ideiglenesen átadott peronok burkolatai elnyerték végleges formájukat. A peronok térburkolását Isaszegen, Rákoscsabán, Rákoscsaba-újtelepen és Rákosligeten is befejezték idén, Pécelen pedig jövő tavasszal készül el.

A településen folyamatban van a perontetők építése. Ennek köszönhetően lehetőség nyílt a gyalogos aluljárók falburkolatainak javítására is, illetve

Pécelen a Pesti út és a Rákóczi utca között épülő új felüljáróra ideiglenes forgalmi engedéllyel december 4–én felengedték az autósokat.

A felüljáró korláttal elválasztott, gyalogosoknak és kerékpárosoknak szánt részét legkésőbb a teljes projekt befejezésekor, 2021 októberében adják át a lakosságnak.

Isaszegen november 20–án helyezték szintén előzetesen forgalomba a felüljárót, amelyen keresztül a közúton haladók egyelőre ideiglenes nyomvonalon, sebességkorlátozás mellett tudják elérni a várost. A vasútállomáson jelenleg a felvételi épületet újítják fel.

 

Gödöllön most már a gyalogosok és a kerékpárosok is használják a vasút feletti átkelőt

Gödöllőn a Köztársaság úti felüljáró a közúti forgalom számára 2019 novemberében nyílt meg. Eddig a gyalogos és kerékpáros forgalom az állomási aluljárón keresztül tudta megközelíteni az Egyetem, illetve a Premontrei utca területét.

December 3-tól kezdve ezt a felüljárót már a gyalogosok és a kerékpárosok is használhatják.

A Gödöllő – Hatvan szakaszon már tavaly december óta az új gyalogos aluljárókon keresztül, új peronokon érhetőek el az erre közlekedő S80-as járatokat és a gyorsvonatok. Ezeknek az aluljáróknak a végső arculata ugyancsak az idei munkák során készül el, az utasforgalom folyamatos fenntartása mellett.

A gödöllői állomási előterének is dolgoznak, hogy mielőbb elnyerhesse a kész formáját – eközben már ezt a területet is használják az utasok, miközben az esetleges garanciális hibákat folyamatosan javítják.

A NIF közleményéből kiderül: a beruházó a munkálatok befejezéséig is fontosnak tartja, hogy megfelelő körülményeket teremtsen az utasforgalom számára.

Végezetül az állami infratruktúrafejlesztő még az Isaszeg – Hatvan szakasz fejleményeiről is hírt ad tájékoztatójában: itt október 30-án üzembe helyezték az új elektronikus biztosítóberendezést, amitől pontosabbak és biztonságosabbak lesznek a vonatok.

VasútfejlesztésStrabagGödöllőNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Belfry PE Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.RákosHatvanPécelIsaszegvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés