2024.07.20, Szombat
Elbontották a lépcsőket, kezdődhet az alapozás a Keleti új utascentrumában
mavcsoport.hu

Elbontották a lépcsőket, kezdődhet az alapozás a Keleti új utascentrumában

magyarepitok.hu

2021.06.29. 07:33 - Hegedűs Gergely

A beruházásban több mint 1500 négyzetméteres, akadálymentes utascentrum készül, ahol az eddiginél sokkal komfortosabb lesz az utasok kiszolgálása.

Hirdetés

Ütemterv szerint halad a Keleti pályaudvaron az utascentrum kialakítása - tájékoztatta a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-t. A közel 1,6 milliárd forint értékű beruházást a HC Építő Kft. és a Variabau Vegyesprofilú Építőipari és Kereskedelmi Kft. kivitelezi. A projektet a kormány és az Európai Unió Kohéziós Alapja társfinanszírozza.


Így gyűlt össze az 1200 köbméternyi sitt

A közlemény szerint a március közepén kezdődött kivitelezés leglátványosabb eredménye, hogy

befejeződött a régi lépcsők bontása a műemlék jellegű gránit- és márványburkolatok óvatos eltávolításával.

Korábban elbontották a pénztárakat, a pincehelyiség megszűnő falait és leverték a vakolatot.   

Az építési törmeléket elszállították a területről, helyet biztosítva a további munkáknak. Eddig több mint 1200 köbméter sittet hordtak ki a pályaudvarról. Mindez egyebek mellett csaknem 1000 négyzetméter vakolat, 700 négyzetméter álmennyezet, 5 vasbeton lépcső, 35 kilométer kábel és 600 négyzetméter aljzat bontásával, valamint 800 négyzetméter padlóburkolat és 350 négyzetméter falburkolat bontásával gyűlt össze.   


Egy helyre összpontosul minden ügyintézés

A következő munkafázisban megtörténik a pinceszinti tartószerkezeti falak utólagos szigetelése injektálással, és elkezdődtek a talajmegerősítési, alapozási munkák. Ezt követően az aljzat kavicságyazat-terítése, tömörítése következik. Az épülő 93,19 négyzetméter üvegfödém össztömege 36,4 tonna lesz.   

A közleményben kiemelték: az uniós és hazai források felhasználásával megvalósuló beruházásnak köszönhetően a korábbi belföldi pénztárak és az azok előtti terület teljes átépítésével, több mint 1500 négyzetméteren akadálymentes utascentrum készül, ahol az eddiginél sokkal komfortosabb lesz az utasok kiszolgálása.   

Egy helyen lesz lehetőség a menetjegyváltással, a belföldi vagy akár nemzetközi utazással kapcsolatos ügyek intézésére, és akadálymentesen lehet majd megközelíteni a pályaudvart az aluljárószint és a vágánycsarnok közti mozgólépcsőn vagy liften - írták a közleményben.

VasútfejlesztésKeleti pályaudvarVariabau Kft.HC Építő Kft.MÁV

Hírlevél

Hirdetés