2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Konkrét lépés a Szeged-Szabadka tram-train felé
Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Konkrét lépés a Szeged-Szabadka tram-train felé

magyarepitok.hu, ted.europa.eu

2021.06.04. 16:24 - Szabó Ákos

Engedélyezés terv készülhet a magyar határig összesen több mint 16 kilométernyi vasúti sínre és 2,1 kilométernyi villamospályára.

Hirdetés

Most, hogy egyre közeledik a vasút- és villamos üzemmódban egyaránt közlekedni képes Szeged-Hódmezővásárhely tram-train teljes átadása, nemcsak annak mérföldköveiről számolhatunk be, hanem a már korábban is tervbe vett, Szabadkáig tartó bővítés lépéseiről is.

A beruházást eddig is irányító és most is koordináló NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kiírta a szerbiai határ túloldalán fekvő, történelmi magyar gyökerekkel rendelkező város irányába a meghosszabbítás első előpályázatát. A nyertesnek majd a Magyarország területére eső szakasz kiépítéséhez szükséges engedélyezési tervek elkészítése lesz a feladata:

a vasúti pálya, a biztosítóberendezés és a városi vasút tervdokumentációk és a hozzájuk kapcsolódó építési engedélyek kidolgozása.

 

A fejlesztéssel érintett terület

 

Ennyi sínen és állomáson kell dolgozni

Ennek során számos más feladat mellett előkészítik:

  • a magyarországi vasúti szakaszt (egybefüggő 13 kilométer hosszú),
  • a kapcsolódó közúti terveket,
  • az összes e két feladathoz kapcsolódó műtárgy (így a hídépítéseket magukba foglaló) terveit
  • és Szeged belterületén 3,5 kilométernyi új vasúti pálya dokumentációját (melyből 1,8 kilométernyi egyvágányú), felsővezetékes kialakítással.

A tervek szerint az új pályaszakasz 2 új megállóhellyel és 1 hurokvégállomással készül majd el. A villamosvonalon is további átépítésekre várhatóak: 2,1 kilométernyi meglévő pálya rekonstrukciója (és ezen belül 1,1 kilométer kétvágányúsítása), valamint a meglévő villamosvonalon 8 átépülő megállóhely kialakítása is a feladatok közé tartozik majd.

Vasútfejlesztéstram-trainSzegedHódmezővásárhelySzabadkavasútfejlesztésvillamoshálózat fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés