2024.03.19, Kedd
Újabb lépés a már épülő bicskei intermodális csomópont projektjében
A látványterv illusztráció (al.com)

Újabb lépés a már épülő bicskei intermodális csomópont projektjében

magyarepitok.hu, TED

2021.09.22. 11:53 - Kolinek Nóra

A NIF a TED-en kihirdette, mely cégek végezhetik a csomópont lebonyolító mérnöki, műszaki ellenőri feladatainak ellátását.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában nyáron megkezdődtek a bicskei intermodális csomópont munkálatai. A NIF Zrt. az uniós közbeszerzési közlönyben kedden közzétette a csomópont fejlesztéséhez kapcsolódó mérnöki és műszaki ellenőri feladatokra vonatkozó eljárás eredményét. A feladatot az ECO-TEC Műszaki-Gazdasági Tanácsadó Kft. és a FER-MAN Mérnöki Tanácsadó Kft. végzi el.

A közbeszerzés négy részből áll:

az intermodális csomópont és kapcsolódó létesítményei, a felvételi épület, a közúti aluljáró, valamint az akadálymentesítés tervezése és kivitelezése során a lebonyolító mérnöki és műszaki ellenőri feladatok ellátása.

 

Átalakítják az állomás előterét is

Az első részben az intermodális csomópont és kapcsolódó létesítményeinek tervezése és kivitelezése során lebonyolító mérnöki és műszaki ellenőri feladatokat kell ellátniuk a nyertes ajánlattevőknek.

A projekt ezen része során többek között kialakítanak

  • egy új 2x1 sávos nyugati elkerülő utat közel 1300 méter hosszon, amely összeköti a 8101 és a 8126 jelű utakat, azok csatlakozásaiban szintbeni csomópontokat alakítanak ki;
  • a Móricz Zsigmond utcát átépítik az állomás előtti területen, a felvételi épület vonaláig, kialakítva ezzel az új állomási előteret, 5 autóbusz számára indulási hellyel, 2 taxiállással, 12 K+R és 10 akadálymentes parkolóállással;
  • az állomás melletti rakodóvágányok helyén autóbusz parkolóállásokat építenek;
  • a Móricz Zsigmond utcában a felvételi épület mellett 132 fedett B+R tároló létesítenek;
  • a vasútállomás déli oldalán a Csákvári úton egy szintbeni körforgalmi csomópont épül, amelyből megközelíthető a Csákvári út, a Kinizsi utca, az új, déli P+R parkolóba vezető út, valamint a tervezett új közúti aluljáró.

 

Új aluljáró is épül

A közbeszerzés második része a meglévő vasúti felvételi épület részbeni elbontásához, korszerű, akadálymentesített, új felvételi épület kialakításához kapcsolódik.

A következő feladat a mintegy 180 méter hosszú, a vasúti pálya alatti közúti, kerékpáros és gyalogos aluljáró építéséhez köthető. A közúti aluljáró a vasút északi oldalán a Szent István út és a Móricz Zsigmond utca csomópontjához, a déli oldalon pedig a Kinizsi u., Csákvári u., Szondy u. csomópontjában megépülő körforgalomhoz csatlakozik.

A közbeszerzés utolsó része az akadálymentesítés lebonyolító mérnöki és műszaki ellenőri feladatainak ellátása. A beruházásban többek között 2 darab, 4 vágányt kiszolgáló vasúti utasforgalmi peron 55 centiméteres szintre történő emelése, és szükség szerinti szélesítése történik meg.

VasútfejlesztésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Bicskeintermodális csomópontvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés