2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Európa legmodernebb vasútijármű-gyártóüzemét építik meg Nagykanizsán
illusztráció

Európa legmodernebb vasútijármű-gyártóüzemét építik meg Nagykanizsán

mti

2022.03.25. 09:24 - Hegedűs Gergely

A 60 milliárd forintos beruházásban évente 1800 tehervagont és 4800 vasúti futóművet gyártó egység jön létre.

Hirdetés

Európa legmodernebb vasútijármű-gyártó üzemét építi meg Nagykanizsán a cseh Nymwag - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László. A gyár a dél-zalai városban barnamezős beruházással, a közelmúltban megszűnt gépipari DKG mintegy 36 hektáros területén épül ki.


25 év alá akarják szorítani a magyar vasúti járműállomány átlagéletkorát

A helyszínen megtartott sajtótájékoztatón az innovációs és technológiai miniszter szavaiból kiderült, a projekt közel 1500 embernek biztosít majd munkahelyet. Palkovics László közölte: a vasúti járműgyártó a cégcsoport legmodernebb gyárát és kutató-fejlesztő bázisát hozza létre közel 60 milliárd forintos beruházással, ahol évente 1800 tehervagont és 4800 vasúti futóművet gyártanak majd.   

Hozzáztette, a következő 10-15 év Európában is "a vasútról fog szólni" mert lényegesen energiahatékonyabb és környezetkímélőbb a közúti szállításnál. 

"A következő 6-8 évben Magyarország 6000 milliárd forintot fordít a vasúti ágazat megújítására, ennek kétharmada a vasúti pálya fejlesztésére, egyharmada pedig a gördülőállomány korszerűsítésére fordítódik"

- jelentette ki. A miniszter célként jelölte meg, hogy rövid időn belül 25 év alá lehessen szorítani a magyar vasúti járműállomány átlagéletkorát, illetve szeretnék 60-70 százalékos hozzáadott értékben Magyarországon gyártani a járműveket.


A termelést kutató-fejlesztő központ kialakításával is kiegészítik

Robert Spisák, a Nymwag Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, megvalósuló vagongyártó és -fejlesztő bázisa gyártókapacitásban a második-harmadik helyet foglalja majd el Európában, és várhatóan egy éven belül legördül az első vagon a szerelőszalagról.

Arra építenek, hogy Nagykanizsán komoly hagyománya van a gépgyártásnak, de a termelést kutató-fejlesztő központ kialakításával is kiegészítik, továbbá képzést is indítanak a Nagykanizsai Szakképzési Centrumban.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a térség fideszes országgyűlési képviselőjeként azt mondta: jelentős fejlesztések zajlottak az elmúlt időszakban Nagykanizsán, de egy ilyen nagyságrendű fejlesztésre évtizedek óta várt a város.

A helyi bővítéseknek köszönhetően már betelt a város ipari parkja is, ezért lett szükség új iparterületek feltárására. Mintegy 170 hektáron folyik most a fejlesztés, az első új csarnok építése már meg is kezdődött - emlékeztetett a politikus.

VasútfejlesztésüzemépítéscsarnoképítésNagykanizsa

Hírlevél

Hirdetés