2024.03.29, Péntek
Folytatódik a bicskei intermodális csomópont kiépítése: így halad előre a projekt
Főkép: Bicskei intermodális csomópont 2021 októberében, További fotók: NIF Zrt.

Folytatódik a bicskei intermodális csomópont kiépítése: így halad előre a projekt

magyarepitok.hu

2022.03.02. 12:00 - Kolinek Nóra

A NIF Zrt. beruházásában épülő csomópont hozzájárul a közösségi közlekedés színvonalának növeléséhez.

Hirdetés

Március 2-án sajtótájékoztató keretében számoltak be Bicske vasútállomás intermodális csomópontjának kivitelezéséről. A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, közel nettó 10 milliárd forintból.

A NIF Zrt. tájékoztatása szerint a vasútállomás térségének fejlesztési feladatai két fő ütemben valósulnak meg. A projekt 2021 júniusában kezdődött meg, azóta kül- és belterületi munkavégzés van folyamatban.

A vasútállomástól nyugatra épülő új Tatai út és Csákvári út közötti összekötő út alépítményi munkái és az épületbontási munkálatok befejeződtek, a vasút fölött átvezető közúti felüljáró átépítése, a gyalogos aluljáró meghosszabbítása, továbbá fakivágások és előkészítő munkák vannak jelenleg folyamatban.

 

Az első ütem munkálataival jövő év őszére készülnek el

A tavalyi év második felében elindult a déli oldalon megvalósuló P+R parkoló és körforgalom, a vasúti közrakodó vágányok burkolt rakterületének, és azok megközelítő útjának kivitelezése, a gyalogos peronaluljáró akadálymentes meghosszabbítása, a fejlesztéssel érintett terület csapadékvíz-elvezető rendszerének kialakítása, átépítése és a közműkiváltási munkák ütemezett megvalósítása.

2022. első negyedévében folytatódnak a déli P+R parkoló és az összekötő út földmunkálatai, valamint a gyalogos peronaluljáró meghosszabbítása a lépcsőkar és a liftakna építésével.

Ezen kívül megkezdődnek az új rakodóvágányok nagytömegű földmunkái, valamint az összekötő úton a védőréteg építése. Jelenleg az első ütem munkálatai zajlanak, várhatóan 2023 októberében készül el ez az ütem.

Fotók: NIF Zrt.

 

Cél a tömegközlekedés arányának növelése

Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos elmondta: „Épül az utasforgalmi aluljáró Csákvári út felőli kijárata, az elkerülő út, folyamatban van a vasúti felüljáró átépítése és a közrakodó kiköltöztetése a lakóterületen kívülre is jó ütemben halad. Készülnek a Szent István utat a Kinizsi utca, Csákvári úttal összekötő, teljesértékű közúti aluljárójának és a Magyar Királyi típustervek alapján készült és 1983-ban lerombolt vasútállomás épületének újjáépítéséhez szükséges építészeti tervek.”

Bálint Istvánné, Bicske város polgármestere kiemelte: „Azt gondolom, ez egy óriási előrelépés a város életében, minden szempontból. A könnyebb megközelíthetőség, a minőségi, összehangolt tömegközlekedés a fejlődés záloga egy kisváros életében.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hozzátette:

„A NIF Zrt. beruházásának célja a közösségi közlekedés színvonalának javítása, az utazási igényeknek megfelelő, megbízható vasúti szolgáltatás biztosítása, a jelenlegi utazási részarányok megőrzése, hosszabb távon a tömegközlekedés arányának lehetőség szerinti növelése, Volánbusz járatokról átszálló és módváltó csomópont létrehozása. A meglévő parkolási állapotok rendezése érdekében, kulturált P+R parkolók és fedett kerékpártárolók telepítésére, kialakítására kerül sor.”

 

Galéria

VasútfejlesztésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)intermodális csomópontBicske

Hírlevél

Hirdetés