2024.05.25, Szombat
17 éve várt árvízvédelmet épít a Szabadics a Rába-folyó mentén
Illusztráció

17 éve várt árvízvédelmet épít a Szabadics a Rába-folyó mentén

MTI

2018.09.26. 16:16 - Veres Ida

A folyó teljes magyarországi szakaszán létrejövő töltések hatására az árvízkárok megelőzhetőek lesznek.

Hirdetés

Hamarosan megkezdik a Rába-folyó teljes magyarországi szakaszán az árvízvédelem kiépítését. A 3,59 milliárd forintos fejlesztés a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. kivitelezésében jön létre, melynek hatására nő a Rába-völgyében élők, valamint az épített és természeti értékek biztonsága – derült ki az MTI híréből.

A tervek szerint a Szentgotthárd és Győr közötti szakaszon kilenc helyszínen kezdődhet meg az építés 2019 elején. A fejlesztés keretében Szentgotthárdon, Körmenden és Sárváron is felújítják a szakaszvédelmi központokat, valamint korszerű radaros távmérő és vízszintregisztráló eszközöket szereznek be. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával létrejövő projekt befejezése 2021 márciusára várható.
 

Megerősödik a töltés és szivárgórendszer is épül

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a projektindító tanácskozáson elmondta: a Rába szentgotthárdi szakaszán mindkét parton megerősítik a töltéseket és a támfalat, valamint növelik a Lapincs jobb parti töltését és átépítik a zsilipeket is. Körmendnél a jobb parti töltést erősítik meg, átépítik az úgynevezett Büdös-ároknál lévő szivattyútelepet, korszerűsítik a zsilipeket és elbontják a jobb parton, a 86-os főút hídja alatti szakaszon lévő kiásott földanyagot.

A Sárvár alatti folyószakaszon Ostffyasszonyfa, Kenyeri, Pápoc, Csönge és Kemenesszentpéter községeknél fejlesztik a másodrendű árvízvédelmi vonalakat, ahol szükséges, ott körtöltéseket emelnek. Győrnél egy úgynevezett mentett oldali szivárgórendszert építenek ki, továbbá fejlesztik a marcaltői szakaszvédelmi központot – tette hozzá Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A fejlesztésnek köszönhetően az árvízvédelmi művek biztonságosabbá, az árvízkárok megelőzhetővé válnak, a nagyobb biztonság pedig hosszabb távon elősegítheti a térség gazdasági fejlődését.

 

Régóta várt Szentgotthárd a biztonságra

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere az eseményen elmondta, hogy 17 éve várnak arra a biztonságra, amelyet a rövidesen megújuló védművek jelentenek majd. Örvendetesnek nevezte, hogy a tervezett létesítmények nem valamiféle betonfalak lesznek, hanem a városképbe illeszkedő töltések, amelyek tetején sétányokat alakítanak ki.

GyőrSzabadics Zrt.VízgazdálkodásKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)árvízvédelemSzentgotthárdRába

Hírlevél

Hirdetés