2024.04.18, Csütörtök
Ahogy azt jeleztük: a román autópályán 8,4 milliárdba kerül egy kilométer

Ahogy azt jeleztük: a román autópályán 8,4 milliárdba kerül egy kilométer

mti, magyarepitok.hu

2017.07.21. 18:51 - Hegedűs Gergely

A Nagyszeben és Pitesti közötti 123 kilométeres autópályának 3,34 milliárd eurós költsége lesz a korábban közölt 1,6 milliárd euró helyett.

Hirdetés

A román országutakat és autópályákat kezelő állami vállalat (CNADNR) szóvivője komoly drágulást jelentett be Románia déli autópályájáról adott beszámolójában. Az A1-es autópálya Déli-Kárpátokon áthaladó Nagyszeben és Pitesti közötti, 123 kilométer hosszúra tervezett szakasza kétszer többe, 3,34 milliárd euróba (mintegy 1035 milliárd forintba) kerül a korábban közölt 1,6 milliárd euró (496 milliárd forint) helyett. Az új összeg azt jelenti, hogy egy kilométernyi autópálya 8,4 milliárd forintnak megfelelő költségvetésből épül meg.


Az erdélyi riportunk alapján a SzÉpítők által készített interjú 1.50-től látható


Az adat feltűnően egybevág az általunk tavaly ősszel készített erdélyi riport végkövetkeztetésével: a román autópályaépítésben kialakult káoszról írt cikkünkben az állt, 4000 milliárd forintnyi költségvetésből a CNADNR a beígért 2000 kilométer helyett csak 430 kilométernyi autópályát épített meg. Vagyis a beígértek szerint 2 milliárdosra becsülhető kilométerköltség a hiányos, illetve el sem készülő kivitelezésekkel terhelt közegben végül 9,3 milliárd forintra emelkedett.


Az egytizede sem épült meg

Az A1-es 2021-re ígért szakasza a Pitesti mellett üzemet működtető, a francia Renault tulajdonában levő Dacia gépkocsigyártónak is fontos, amely kilátásba helyezte, elköltözteti romániai üzemét, ha nem épül meg a korszerű út. A Renault ugyanis romániai termelése jelentős részét Nyugat-Európába exportálja, az autópálya pedig csökkentené a szállítási költségeket.        

Zölddel az elkészült, sárgával a most épülő, feketével a tervezett szakaszok

      

A Mediafax hírügynökség a héten számolta ki, hogy a román kormányok az elmúlt 25 évben 10 ezer kilométer autópályát ígértek, ennek ellenére Romániának jelenleg alig 750 kilométer autópályája van.
 

Észak-Erdélyben sokadszor is nekiveselkednek

További pénteki hír Romániában, hogy Razvan Cuc közlekedési miniszter 2020-ra hirdette meg az észak-erdélyi A3-as autópálya Nagyvárad és Kolozsvár közötti szakaszának elkészülését. Hogy ez a bejelentés az elmúlt 13 évben tapasztaltakhoz hasonlóan ne bizonyuljon hiú ábrándnak, a Bihar megyei Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) közötti szakaszt három alszakaszra osztják, amelyek megépítésére most hirdetik meg a közbeszerzési pályázatot.

Az Észak-Erdélyt Bukaresttel összekötő 588 kilométeres A3-as autópályát 2004-ben kezdték el, és 2012-re szerették volna befejezni, de csak két kisebb (egyaránt nagyjából 50-50 kilométeres) szakaszt adtak át Kolozsvár mellett (Gyalu és Aranyosgyéres között) és Bukarest térségében (a főváros és Ploiest között).
 

Se az amerikai, se a spanyol nem vitte végig

A Bors-Berettyószéplak szakaszt 60 százalékban már megépítette az amerikai Bechtel vállalat, amellyel a román kormány 2003-ban kötött megállapodást a Brassó és Bors között haladó, 415 kilométeres autópálya-szakaszra, de 2013-ban szerződést bontottak a felek.

2015-ben egy spanyol-román konzorcium nyerte el a mintegy 60 kilométeres Bors és Berettyószéplak szakasz befejezését, de ezzel a vállalkozóval is felbontották a megállapodást.


A magyar határt bekötő szakasz lenne a legelső

A román közlekedési miniszter szerint az alszakaszokra bontás nagyobb biztosítékot jelent arra, hogy a vállalkozók nem fognak késlekedni a kivitelezéssel. Az ütemterv szerint a három alszakasz közül elsőként a magyar-román határt elérő ötkilométeres szakasz épül meg.

A román kormánynak a Berettyószéplak és a Kolozs megyei Magyarnádas (Nadaselu) közötti szakaszt is meg kell még építenie teljes egészében ahhoz, hogy a nyugat-romániai Bors-Berettyószéplak szakasz csatlakozzon az észak-erdélyi autópálya már megépült Kolozs megyei, Gyalu (Gilau) és Aranyosgyéres (Campia Turzii) közötti részével, és így Nagyváradtól Kolozsvárig, illetve azon túl Aranyosgyéresig lehessen autópályán közlekedni.

 

Aktuálisautópályaútépítés

Hírlevél

Hirdetés