2024.04.18, Csütörtök
Rekordot döntött a Mapei
A Mapei székháza (fotók: Mapei Kft.)

Rekordot döntött a Mapei

magyarepitok.hu

2018.01.10. 10:31 - Szabó Ákos

A hazai piac kiszolgálására koncentráló építőipari gyártó 27,8 százalékkal növelte árbevételét az elmúlt évben.

Hirdetés

2017-ben érte el eddigi fennállásának legnagyobb árbevételét a Mapei Kft. Az olasz tulajdonú hazai építőipari gyártó 2017-ben fordulatos év után ért el 12,53 milliárd forintnyi összforgalmat. A vállalat árbevétele 27,8 százalékkal növekedett – derül ki a cég közleményéből.

„Bíztunk benne, hogy az ágazat korábbi mélypontja után növekedés várható 2017-ben, azt azonban senki sem gondolta, hogy ez a növekedés ilyen mértékű lesz” – fejtette ki Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője.

 

Csak hazai építkezésre szállítanak

A több területen piacvezető vállalat idén a megemelkedett hazai kereslet miatt befagyasztotta az exportját, csak a magyarországi építkezésekhez ad el alapanyagot. Ezt addig fent is tartják, amíg sóskúti gyáruk tavasszal megkezdett bővítése be nem fejeződik. A 2,4 milliárd forintos fejlesztés a Market kivitelezésében valósul meg.

A vállalat sóskúti gyára

 

A Mapei piacértékelése szerint az áfacsökkentés és a kedvező hitelkonstrukciók egyaránt kedvezően befolyásolták az építési kedvet. A vállalat országos kereskedőhálózatának visszajelzései alapján egyre jobban érezhető a CSOK kedvező hatása is.

 

2017-ben tetőzött az építőipari szakemberhiány

Markovich Béla szerint 2017-ben tetőzött a szakemberhiány, ugyanis a megnövekedett kereslet, illetve a munkaerő nehéz elérhetősége felhajtotta a munkadíjakat, melyek 30-40 százalékkal emelkedtek a múlt évben. „Mindez lassíthatja a szakemberek elvándorlását és idővel megindíthatja a külföldön dolgozó szakemberek hazatérését: egyre többen látják, hogy itthon is lehet jól keresni és nem kell a családjuktól elszakadniuk” – fejtette ki a vállalati vezető.

 

2018 és 2019 a lakásépítések időszaka lesz

Az 5 százalékos lakásáfa továbbra is kedvezően befolyásolhatja az építési kedvet, 2018-ban és 2019-ben sorra épülnek majd az új lakások – mutat rá a sajtóközlemény. Ugyan számolni kell szakemberhiány, a magas építési költségek és az építőanyaghiány kedvezőtlen hatásaival, a vállalat optimizmusa töretlen, 10 százalék körüli növekedésre számítanak.

 

 

Mapei Kft.Iparági híreklakásépítésépítőiparépítőipari alapanyagokszakemberhiány

Hírlevél

Hirdetés