Százéves fényképek alapján újul meg a szabadkígyósi kastély belső tere
orszagalbum.hu

Százéves fényképek alapján újul meg a szabadkígyósi kastély belső tere

MTI

2017.01.05. 09:46

Az Ybl Miklós által tervezett kastély közel 2 milliárd forintból újul meg, a tervek szerint emeleti szobáiból szálloda alakulhat ki.

Csaknem kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély: rekonstrukciójához az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) nyertek el december végén 1,5 milliárd forintot, a kormány pedig mintegy félmilliárddal járul hozzá a munkához - mondta Balogh József polgármester szerdán.

A támogatásból rehabilitálják a kastély körüli franciakertet, megvalósul a tetőszerkezet felújítása, az épület külső vakolása, a pince egy részének rendbetétele, valamint a földszinti nagytermek felújítása, és korhű berendezéseket szereznek be. Eredeti berendezési tárgy nem maradt fenn, de Klösz György fotóművész készített felvételeket a kastély belső tereiről az 1900-as évek elején. Ezeket alapul lehet venni a felújításkor - mondta a polgármester, aki egyelőre nem tudja, hogy a Forster Központ megszűnésével kihez kerül a felújítás ügye, és mely szervezet, mikor írja ki a közbeszerzést a felújításra.

Az önkormányzat saját forrásból eddig is fejlesztette a kastélyt, amelynek legtöbb eleme, a nyílászárók és a lépcsőház fa korlátja is eredeti állapotában, komolyabb sérülések nélkül maradt fenn. Csaknem 70 millió forintot költöttek a földszinti termek látogathatóvá tételére, a mozaikparketta és az ebédlő felújítására, 20 millió forintos szponzori támogatás segítségével pedig a melléképületek felújítását kezdték el korábban. Emellett a Modern városok program békéscsabai részének keretében tavaly augusztusban nyújtották be a tervet, hogy a négy Békés megyei Wenckheim-kastélyt kerékpárúttal kötnék össze.

A kastélynak tavaly 12 ezer látogatója volt, de Balogh József azt mondta: szeretnék, ha az emeleti szobákból felsőkategóriás szállodát lehetne kialakítani.

 

Semmi se egyforma, mégis harmonikus

A neoreneszánsz-eklektikus stílusú kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján. Wenckheim Krisztina azt kérte Ybl Miklóstól, hogy semmi se legyen egyforma, mégis legyen harmonikus. Kívánsága volt az is, hogy annyi ablaka legyen az épületnek, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak. A kastély az egyik legkorszerűbbnek számított a maga korában, kápolnája, ebédlője, télikertje, könyvtára, női zeneszalonja, férfiszalonja pipázóval, nappali dolgozója és alkóvos-ágyfülkés hálószobája is volt.

A második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött az épületbe. A földszinten tantermeket alakítottak ki, az emeleten kollégiumot. Az iskola 2011-ig működött a kastélyban, amelynek parkja 1954 óta természetvédelmi terület.

szállodaberuházásGINOPturizmuskastélyfelújításSzabadkígyós