2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Két nagy fejlesztést is végrehajt idén a Békés Megyei Központi Kórház
gyulaihirlap.hu

Két nagy fejlesztést is végrehajt idén a Békés Megyei Központi Kórház

MTI

2017.02.01. 11:32 - Antal Zsófia

Mosoda épül a gyulai telephelyen, és energetikai korszerűsítésen esik át a gyermekgyógyászati osztály. A beruházások összesen közel 740 millió forint kormányzati támogatásból valósulnak meg.

Hirdetés

Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa elmondta: a kormányzat tavaly év végén 45 milliárd forintot biztosított a kórházak adósságkonszolidációjára, 15 milliárd forintra pedig pályázni lehetett. Az intézmény 18 pályázatot nyújtott be, amelyből kettő nyert. Ezek egyikéből, 623 millió 738 ezer forintból a kórház gyulai telephelyén június végéig új mosoda épül.

A fejlesztés öt egészségügyi intézmény hét tagkórházát érinti. A pályázati konzorciumban részt vesz a Békés Megyei Központi Kórház mellett az Orosháza Városi Kórház, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhelyi és makói tagintézménye, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház és a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza.

Az építkezés mellett a pénzből új mosodai gépeket szereznek be, a régieket pedig felújítják; emellett szállítójárműveket is vásárolnak. Bevezetnek egy textíliaazonosító és nyilvántartó rendszert is, amivel nyomon követhető a textília útja, élettartama, mennyisége, így a napi munkához szükséges darabszám és pótlási szükséglet könnyebben tervezhető. Az elavult, elhasználódott textíliák helyett, új, jobb minőségű ágyneműk, betegingek használata válik biztosítottá. A beruházás évi 72 millió forintos megtakarítást jelent a kórházak számára.

 

A gyermekgyógyászati osztály is megújul

A főigazgató elmondta, hogy a másik nyertes pályázat nyomán 116 millió forintot kaptak a gyermekgyógyászati osztály energetikai felújítására. A fejlesztésnek köszönhetően közel 12 százalékkal csökken az épület villamosenergia-felhasználása. A jelenleg külön telephelyen működő gyermekkórház november végéig költözhet be a központi telepre.

Az év végi adósságkonszolidációból a Békés Megyei Központi Kórház, mely az ország negyedik legnagyobb intézménye lett a békéscsabai és a gyulai kórház összevonásával, több mint 2,4 milliárd forinttal részesült.

kórházfejlesztésMi épül?energetikai beruházásGyula

Hírlevél

Hirdetés