2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Új üzem éleszti fel a gyógynövénytermesztést Tolnában
zlintrener.com

Új üzem éleszti fel a gyógynövénytermesztést Tolnában

MTI, magyarepitok.hu

2017.05.15. 09:40 - Antal Zsófia

Kajdacs félmilliárd forintos, újonnan épülő gyógynövény feldolgozójában több mint 250 hektár terményeit készítik majd elő további felhasználásra, az üzemben akár 50 új munkahely is létrejöhet.

Hirdetés

Gyógynövény-feldolgozó épül a Tolna megyei Kajdacson, amely a Pannonpharma Kft. pécsváradi üzemének készíti majd elő a megyében termelt alapanyagokat. Az 1260 lakosú település 550 millió forintos támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból az üzem felépítésére, valamint az annak helyet adó ipari park kialakítására - mondta Boda János, a község független polgármestere.

Az üzemet, ahol 40-50 embert foglalkoztatnak majd, az önkormányzat bérbe adja a Pannonpharmának. A tervek szerint a még idén megvalósuló fejlesztés a település gyógynövénytermesztési hagyományaira épít, de emellett megyei programot is indítottak az alapanyagok előállítására. Tizenöt önkormányzat áll szerződéskötés előtt, hogy bekapcsolódjon a gyógynövények termesztésébe.

Dulovics Edit, a Pannonpharma résztulajdonában lévő Pannon Natessex Kft. képviselője elmondta, a napi másfél tonna kapacitású kajdacsi üzemben főként válogatják, előkészítik a gyógynövényeket. A megyei önkormányzat felmérése szerint Tolnában 250 hektárnyi önkormányzati területen lehet gyógynövényeket termeszteni, és egyéni vállalkozók is bekapcsolódnak a termesztésbe. Eddig 20 hektárt vetettek be, a gyógynövények vetése májusban folytatódik, a vetőmagot a Gyógynövénykutató Intézet Kft. génbankja térítésmentesen adja az önkormányzatoknak.

„A Mezőföld löszös talajában a gyógynövényeket magas hatóanyag-tartalommal lehet termeszteni; a korábban is termelt macskagyökér, angelinagyökér mellett többek között citromfüvet, csalánt, zsályát dolgoznak majd fel Kajdacson. Ezek hatóanyagára elsősorban a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar részéről van növekvő igény” – tette hozzá Dulovics Edit.

 

Két-három év múlva érhetik el a teljes kapacitást

Pallos József Péter, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: a beruházás számításaik szerint 4-4,5 éven belül térül meg, a termelés két éven belül éri el a kapacitás 80-90 százalékát. A tavaly mintegy két és fél milliárd forintos árbevételt elért cég a hatóanyagok értékesítéséből 2021-re körülbelül 500 millió forintos árbevételre számít.

A Pannonpharma Kft. az üzemépítés mellett 50 százalékos, 440 millió forintos támogatást nyert el egy új, úgynevezett szuperkritikus extrakciós gyártástechnológia bevezetésére a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP). Ezt a technológiát pécsváradi üzemükben fogják alkalmazni.

munkahelyekMi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)üzemépítésgyógyszeriparKajdacs

Hírlevél

Hirdetés