2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

300 év óta először épült új közintézmény egy Békés megyei faluban
beol.hu

300 év óta először épült új közintézmény egy Békés megyei faluban

MTI, kozbeszerzes.hu

2017.08.31. 12:53 - Antal Zsófia

A Tisza-kastélyról ismert Geszt több mint egymilliárd forintból új iskolát, és egy konyhát is tartalmazó óvodaépületet kapott, jövőre pedig beszállhat a Nemzeti Kastélyprogramba.

Hirdetés

Átadták az új iskolát, óvodát és közkonyhát a Békés megyei Geszten szerdán. A több részből álló beruházás összesen 1,1 milliárd forintból valósult meg, ebből:

Fábián Zsuzsanna, a 800 lakosú település független polgármestere elmondta, hogy az akadálymentes iskolaépületben nyolc osztálytermet, könyvtárszobát, fejlesztőszobát, tornatermet és aulát, továbbá szertárakat, igazgatási és tanári helyiségeket, vizesblokkokat, öltözőket, orvosi szobát, portát, stúdiót, és karbantartó-, valamint gépészeti helyiségeket alakítottak ki. A polgármester azt is hozzátette, hogy bölcsődét is szeretnének építeni, és az új iskola felső szintjén hat apartman kialakítását tervezik.

fotó: beol.hu

 

A Tisza-kastélyból oktatási- és látogatóközpont lesz

A megépült új iskola - amely előtt utoljára az 1700-as években épült közintézmény a településen - teszi lehetővé az eddig az intézménynek helyet adó Tisza-kastély felújítását. A műemléképület az önkormányzattól három évvel ezelőtt került állami kézbe.

A felújítás várhatóan jövőre kezdődik el Geszten, a Nemzeti Kastélyprogram részeként. A Magyarországi Református Egyház a tervek szerint 2019-ben birtokba veheti a kastélyt, amely az egyház oktatási és képzési központja lesz. Látogatóközpont is létesül benne, amely a kastély és a Tisza család történetét mutatja majd be 21. századi eszközökkel, élményszerű formában.

iskolaépítésHunép Zrt.Mi épül?óvodafejlesztéskastélyfelújításGesztbölcsődeKöviép Kft.Épkomplex Kft.

Hírlevél

Hirdetés