2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Indulhat a régóta tervezett szolnoki citromsavgyár építése
A szolnoki ipari park (ipariparkszolnok.hu)

Indulhat a régóta tervezett szolnoki citromsavgyár építése

mti, vg.hu

2017.12.05. 09:26 - Szabó Ákos

A 46 milliárd forintos projektben mintegy 250 munkahelyet teremtenek, a most megkötött megállapodással egy 2011 óta tartó tárgyalássorozatot zártak le.

Hirdetés

Elrajtolhat a 6 éve várt citromsavgyár építkezése Szolnokban, miután a A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a kínai-magyar BBCA Szolnok Kft. aláírta a projekthez szükséges megállapodást. A beruházás során a szolnoki ipari parkban épül fel az új gyár, melynek elkészültével várhatóan 255 munkahely jön létre a térségben A beruházásról szóló tárgyalássorozat 2011-ben kezdődött, utoljára tavaly júniusban számoltunk be a haladásáról.

 

Évi 100 ezer tonna kukoricát dolgoznak fel

Az új üzemben évente 100 ezer tonna kukoricából fognak mintegy 60 ezer tonnányi citromsavat előállítani. A gyár termékét élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és a vegyiparban is számos célra használják fel. Az aláíráson Szalay Ferenc szolnoki polgármester kiemelte: a gyár üzemeltetése jelentős beszállítói szolgáltatást és alapanyagot igényel, hosszútávon pedig számottevő iparűzési és egyéb helyi adóbevételt hozhat.

 

A magyar-kínai együttműködés mintaprojektje indulhat el

A rendezvényen Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta:

A megállapodás révén olyan kínai termelő beruházás indulhat el Magyarországon, amely mintaként szolgálhat további hasonló kapacitások létesítéséhez, magyar és kínai tőkével megvalósuló projektekhez.

A gyár felépítéséhez a most biztosított 12 éves lejáratú, 32 milliárd forintos hitel mellett állami forrásokat is bevonnak, összesen 46 milliárd forint értékben indul el hamarosan fejlesztés.

 

 

Mi épül?Szolnokipari parküzemépítésélelmiszeripargyógyszeriparvegyipar

Hírlevél

Hirdetés