2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A környezetvédelmet szolgálja a Baranya megyei cementgyár fejlesztése
MTI/Sóki Tamás

A környezetvédelmet szolgálja a Baranya megyei cementgyár fejlesztése

MTI

2019.12.14. 10:27 - Almási Krisztina

Az üzem ezzel a beruházással jelentősen csökkenti a szén-dioxid kibocsátást és növeli a másodlagos tüzelőanyagok mértékét.

Hirdetés

A Lafarge Cement Magyarország Kft. közel kétmilliárd forint értékű környezetvédelmi célú beruházást adott át a Baranya megyei Királyegyházán.

A beruházással jelentősen csökken a cementgyár fajlagos szén-dioxid kibocsátása, ezzel pedig biztosítható a létesítmény hosszútávú környezettudatos és versenyképes működése. A saját erőből megvalósuló fejlesztéssel 60-ról 80 %-ra emelkedik a gyárban a felhasznált másodlagos tüzelőanyagok mértéke.

A fejlesztés eredményeként további 10 %-kal tudja csökkenteni a gyár a fajlagos CO2 kibocsátását.

A mostani beruházás középpontjában az úgynevezett klór-bypass technológia áll. Ennek lényege, hogy a klinker előállításakor az alternatív tüzelőanyagok égetése során felszabaduló klórt leválasztja a rendszer. Mindez csökkenti a klinker és az abból készült cement klórtartalmát. A zárt rendszerben kivett gázelegyet mészkőliszttel keverik össze, majd ezt követően a rendszerre épített zsákos portalanítóval megtisztított port leválasztják és a tisztított gázt a klinkerhűtési technológiába vezetik vissza.

 

Hoffmann Tamás, a Lafarge Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárságának építésügyért és infrastrukturális környezetért felelős államtitkára, Marcel Cobuz, az anyacég LafargeHolcim cégcsoport európai régióért felelős igazgatója és José Antonio Primo, a LafargeHolcim csoport közép-európai klaszterének vezérigazgatója (Fotó: Lafarge Holcim)


A Lafarge elkötelezett a környezetvédelemben

A királyegyházi cementgyár környezetvédelmi beruházásainak első lépése 2014-ben, az alternatív tüzelőanyagok hasznosításának megkezdésével indult. Ezzel nemcsak a fosszilis energiahordozók felhasználását csökkentették, hanem elkötelezték magukat a szemétégetésre, illetve lerakásra ítélt hulladékok újrahasznosítása mellett is. A cementgyártás zárt technológiája lehetővé teszi, hogy a felhasznált tüzelőanyagok beépüljenek a cementbe.     

Fotó: Lafarge Holcim

A környezetvédelmi beruházás legutóbbi lépéseként a bypass-por tárolására a hőcserélő torony mellett egy közel 1000 tonnás, míg a cement malmok közelében egy 100 tonnás siló épült. A siló különlegessége a csúszózsalus technológia alkalmazása, amelyet egyébként a cementgyár építésekor is alkalmaztak 

A környezetvédelmi beruházásaik következő lépése az alternatív tüzelőanyagtároló bővítése lesz 2020 első felében.     

A királyegyházi cementművet 2011 szeptemberében adták át, előtte 30 éven át nem épült cementgyár Európában.

A korszerű, környezetbarát technológiát alkalmazó és az energiával hatékonyan gazdálkodó létesítmény a legmodernebbek között van világszinten is, annak tervezésére és kivitelezésére 72 milliárd forintot költöttek.

Mi épül?KirályegyházaüzemfejlesztésLafarge Cement Magyarország Kft.fenntarthatóság

Hírlevél

Hirdetés