2024.03.28, Csütörtök
Már az utolsó elemeket emelik be az új Tisza-hídon
Fotók: MTI

Már az utolsó elemeket emelik be az új Tisza-hídon

mti, magyarepitok.hu

2019.09.17. 13:33 - Hegedűs Gergely

A Tisza-tó körüli kerékpárutat teljessé tevő beruházásban további két látványos, íves tartójú kerékpáros híd épül a Hódút kivitelezésében.

Hirdetés

Újabb látványos szakaszához ért a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút építése, ami a Hódút Kft. kivitelezésében zajlik. Kedden egy óra alatt beemelték a bicikliút Tisza-hídjának egyik utolsó nagy elemét a végleges helyére.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beszámolója szerint

a hídelem beúsztatása egy 40 méteres bárka segítségével történt, amelyre egy 200 tonna teherbírású autódarut telepítettek és ez emelte a szerkezet egyik végét. A másikat pedig a szárazföldről mozgatta egy ugyanilyen daru a már elkészített alépítményekre.


A poroszlói gáttól a tiszafüredi ártérig épül

Kiss Boglárka, a NIF szóvivője elomondta, miután minden elem a helyére kerül, akkor következik a korrózió védelem, a saruzás, a dilatációk kiépítése, a korlátok szerelése és a végső burkoló réteg felhelyezése.

Hozzátette, a biciklis híd a 33-as számú főút közúti hídja mellé épül fel 273 méteres hosszúsággal.

A műtárgy konzolos tartókra épülve kapcsolódik majd a közúti híd meglévő felszerkezetéhez.

 

 

A 33-as számú főút jobb oldala mellett a főúttól fizikailag elválasztott, mintegy 6,5 kilométer hosszú kerékpárút a Tisza-tó poroszlói gátjától a Tiszafüredi Ady Endre, illetve Ártéri utcákig tart majd. Ahogy azt korábban is jeleztük, a projekt által teljesen körbekerékpározhatóvá válik a Tisza-tó, a körút teljes hossza a mostani fejlesztéssel 65 kilométeres lesz.


A parton szerelték össze a 350 tonnás szerkezetet

A kerékpárút Tisza-tavi szakasza keresztezi az Eger és a Szomorka patakokat, amelyeken  308 méter, illetve 86 méter hosszú, látványos, íves tartójú, a főúttól külön szerkezetű kerékpáros hidak épülnek. A kerékpárút keresztezi a Tisza öblítő csatornáját is egy kis műtárgyon keresztül.

 

 

A kivitelezés összetettsége miatt a Tiszát keresztező kerékpáros híd 350 tonnás acélszerkezetét a folyóparton kialakított szerelőtéren állították össze. A hídelemeket két, 40 méteres bárkával úsztatják a helyükre, majd daruval emelik be a konzolszerkezetekre.

AktuálisHódút Kft.TiszafüredPoroszlókerékpárúthídépítés

Hírlevél

Hirdetés