2024.04.16, Kedd
Belépett az olaszországi ingatlanpiacra az Indotek Group
Főkép: Indotek Group

Belépett az olaszországi ingatlanpiacra az Indotek Group

Indotek Group

2022.05.19. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Az ingatlanpiaci befektető társaság tovább terjeszkedik Dél-Európában.

Hirdetés

Tovább folytatja a nemzetközi terjeszkedést az Indotek Group, amely a dél-szicíliai Le Masserie Shopping Center, illetve egy 13 szupermarketből álló, főként Észak-Olaszországban található portfólió akvizíciójával lépett be az olaszországi ingatlanpiacra – derült ki a társaság közleményéből. 

A lezárult két tranzakció egy ambiciózus befektetési stratégia kezdetét jelenti Olaszországban az Indotek számára, amely így összesen már 14 kelet-közép-európai és dél-európai ország ingatlanpiacán folytat ingatlanbefektető és ingatlanfejlesztő tevékenységet.

 

Szupermarketeket és bevásárlóközpontot vásároltak

Az Indotek Group lezárta első olaszországi akvizícióit, amelyek által két kiskereskedelmi szegmensben, a szupermarketek és shopmarkok területén jelent meg. A tranzakció keretében az Indotek Group egy 13 közepes méretű, önálló szupermarketből álló portfóliót vásárolt meg a Reale Immobili S.p.A.-tól. A 40 ezer négyzetméteres ingatlanportfólió részét képező szupermarketek elsősorban Észak-Olaszország sűrűn lakott városaiban találhatóak, az ingatlanportfólió főbérlője pedig a Carefour nemzetközi áruházlánc. A portfólió részét képezi továbbá két üresen álló ingatlaneszköz is, amelyet az Indotek Group a felújítási munkálatok kivitelezését követően szeretne hasznosítani a jövőben.

A másik akvizíció keretében a társaság egy 18 ezer négyzetméteres, 60 kiskereskedelmi egységből álló bevásárlóközpontot, a dél-Szicíliában található Le Maserrie Shopping Centert vásárolta meg egy magánvállalkozói csoporttól. A korábban a Stoneweg amerikai ingatlanbefektető vállalat által működtetett bevásárlóközpont közel 100 százalékos kihasználtsággal üzemel, olyan főbérlőkkel, mint a Zara, a Coop és az Unieuro. A bevásárlóközpont teljesítménye 2021-ben, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését, illetve feloldását követően megközelítette a 2019-es rekordévnek számító szintet. Elhelyezkedése miatt pedig alkalmas arra, hogy vonzerőt jelentsen a helyi közösségek számára.

 

A társaság továbbra is hisz a kiskereskedelmi szektorban

„A kiskereskedelmi ingatlanok fontos részét képezik az Indotek ingatlanportfóliójának, hiszen már évek óta üzemeltetünk plázákat és retail parkokat Magyarországon, Romániában és Spanyolországban. A GDO és a La Masserie-t érintő tranzakciók az első, de biztos vagyok benne, hogy nem utolsó ügyleteink Olaszországban, amely kulcsfontosságú szegmensként jelenik meg nemzetközi terjeszkedési terveink között, tekintve a gazdasága és földrajzi sokszínűsége által kínált izgalmas lehetőségeket” – mondta el az ügyletek kapcsán Hornok Krisztián, az Indotek Group tranzakciós igazgatója.

Az Indotek Group jelentős tapasztalattal rendelkezik a bevásárlóközpontok és a kereskedelmi ingatlanok területén, hiszen Magyarországon 30 plázát tulajdonol. 

 „Nagy örömömre szolgál, hogy Olaszországban képviselhetem az Indotek Groupot, hiszen ezáltal közreműködhettem abban, hogy lezárjuk a társaság első ügyleteit az olasz kiskereskedelmi szektorban, amely a világjárvány idején is ellenállónak bizonyult a nemzetközi piacon. Így a befektetések lehetőséget jelentenek számunkra, hogy tovább folytassuk az Indotek Group proaktív vagyonkezelési tevékenységét. A megfelelő fundamentumok mellett társaságunk továbbra is hisz a kiskereskedelmi szektorban” – tette hozzá Eleonora Galloni, az Indotek Group régiós vezetője.

A tranzakciós tevékenység során az Indotek Groupot az ügylet megvalósításában, strukturálásában és finanszírozásában a SIDE Asset Management, jogi szempontból a K&L Gates, a műszaki átvilágítás során a RINA Prime Values, míg az ingatlanalap létrehozásában a Savills Investment Management támogatta.

A Le Masserie bevásárlóközpont akvizíció jogi vonatkozásaiban az Indotek Groupot a Gatti Pavesi Bianchi Ludovici ügyvédi iroda segítette, a Plusiders az adózási, pénzügyi és strukturálási szempontból, a CBRE Italy a kereskedelmi, míg a Yard REASS a műszaki vonatkozásokban segítette a társaságot. 

Az ingatlanok értékesítésében az eladóknak a pénzügyi struktúrában a Stoneweg Italy, az adózási kérdésekben a DGRS ügyvédi iroda, az adózási kérdésekben a Context Consulting, a kereskedelmi kérdésekben pedig az MFRE nyújtott segítséget.

AktuálisIndotek Groupingatlanfejlesztésbevásárlóközpontpláza

Hírlevél

Hirdetés