2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Paks II: hamarosan az építkezés még látványosabb részei jönnek
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Paks II: hamarosan az építkezés még látványosabb részei jönnek

mti, magyarepitok.hu

2023.09.25. 13:05 - Szabó Ákos

Részletes adatok érkeztek a résfalazásról, a földmunkákról és arról is, hogy mikor rajtol el a talajszilárdítás.

Hirdetés

Menetrend szerint halad a paksi atomerőmű bővítése, amely nemcsak versenyképesebbé fogja tenni a magyar gazdaságot, és nemcsak garantálni fogja az energiabiztonságot, a környezetvédelemhez is nagyban hozzá fog járulni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bécsben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közgyűlését megelőzően közölt adatokat a beruházásról, többek között a jelenleg zajló fejlesztésekről is. Beszámolt, hogy mások mellett Alekszej Lihacsovval, a Roszatom orosz nukleáris energetikai vállalat vezérigazgatójával is tárgyalt, akivel áttekintették a paksi projekt állását, amelynek szavai szerint a látványos szakasza ezután fog megindulni.

 

 

Elhangzott:

a megépült résfal hossza mostanra átlépte az egy kilométert, miközben összesen 2700 méterre lesz szükség az erőmű építésének előkészítése során. Emellett a kivitelező újabb kapacitásokat telepít a helyszínre, így a munka fel fog gyorsulni.

 

Így haladnak a földmunkákkal

Megkezdődött a leendő hatos blokk alatti talaj kitermelése, s már több mint félmillió köbméternél tart a folyamat, vagyis a munka fele már nagyjából itt is kész, miközben az ötös reaktornál már el is készült öt méteres mélységig a kitermelés.

 

 

A projektről nemrég a magyarepitok.hu-n egy másik cikk is megjelent: a hatos blokknál zajló földkitermelési munkákban a Duna Aszfalt Zrt. szerepvállalását mutattuk be, részben ezeket a főbb paramétereket is részletezve.

 

Indul a talajszilárdítás

A következő feladat a talajszilárdítás lesz, amely november elsején indul. Ezzel párhuzamosan pedig elkészítik a 23 méteres mélységig történő talajkitermelésre vonatkozó engedélyeket.

A Roszatom pedig már megrendelte a hosszú gyártási idejű berendezéseket, például a reaktorpalást előállítása is megkezdődött már Oroszországban.

A miniszter összefoglalta: a menetrend szerint halad a paksi atomerőmű építése, a 2030-as évek elején a két új blokkot rá fogják tudni kapcsolni a hálózatra.

 

 

Környezetbarát projekt, több nemzetközi szereplő részvételével

Leszögezte, hogy Magyarország a paksi bővítéssel évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását fogja megelőzni.

Végül a Paks II projekt nemzetközi vonatkozásairól is beszámolt: "Magyarország nemzeti érdeke az, hogy a nukleáris energiát tudja használni és a Roszatommal való együttműködésben tudja mindezt megtenni. A paksi beruházás továbbra is nagy nemzetközi projekt, a Roszatom mellett amerikai, német és francia vállalatok is részt vesznek benne."

AktuálisPaksPaks IIpaksi atomerőműDuna Aszfalt Zrt.földmunka

Hírlevél

Hirdetés