2024.04.27, Szombat
Befejezéséhez közelít a résfal építése Pakson
Fotók: Paks II Zrt.

Befejezéséhez közelít a résfal építése Pakson

magyarepitok.hu

2023.11.21. 12:54

Jól haladnak a terület-előkészítési munkák a Paks II. Atomerőmű területén annak érdekében, hogy megkezdődhessen a két új blokk alapozása. A körültekintően végzett, a hatóság által felügyelt munkálatoknak három szakasza van: a talaj kiemelése, a résfal megépítése és a talajszilárdítás. Mindhárom tevékenység folyamatosan zajlik, a résfalazás a befejezéséhez közelít.

Már most érzékelteti a Paks II. beruházás méreteit az a 30 hektár – több mint negyven futballpályányi – alapterületű munkagödör, amelyet az elmúlt hónapokban mélyítettek. A földmunkák első ütemében öt méteres mélységig történt meg a földkiemelés, de a két nukleáris sziget alatt a húsz métert is meghaladja majd a munkagödör mélysége. Az új erőmű létesítésénél figyelembe kell venni, hogy a terület szomszédságában négy blokk üzemel. Éppen ezért veszik körül a két új egység területét résfallal. Az 1 méter vastagságú, 32 méter mélységű, 2,7 km hosszúságú terepszint alatti vízzáró fal feladata, hogy a talajvíz csak kontrolláltan és minimális mértékben juthasson be a munkagödörbe. Emellett megakadályozza, hogy a munkagödör víztelenítése nyomán a résfalon kívül lecsökkenjen a talajvíz szintje, ami az üzemelő négy blokk miatt kiemelten fontos.

A nukleáris ipart jellemző gyakorlatnak megfelelően a kivitelezést egy teszt előzte meg, amely arra szolgált, hogy megerősítés nyerjen: a résfal megépítése és a munkagödör víztelenítése révén az új blokkok létesítése a működő blokkok szerkezeti elemeire legfeljebb minimális, a biztonságos működést nem befolyásoló hatással lesz.

A résfalazás bevált mélyépítési technológia, amit évtizedek óta alkalmaznak világszerte és hazánkban is, Budapesten például szinte valamennyi mélygarázsos foghíjbeépítésnél, de a Mol-torony esetében is résfalas munkatérhatárolás készült.

 

 

A technológiát, amivel mindezt megvalósítják, vízzáró gátként funkcionáló résfal technológiának nevezik. Ennek során először egy résvezető gerendát készítenek, majd egy speciális darura helyezett résmarkoló segítségével végzik a réskiemelést.

 

A Bauer MC 76 típusú, 99 tonnás réselőgépek tulajdonképpen nagy teljesítményű, önjáró lánctalpas daruk, melyek kötélzetére résmarkoló szerszámot függesztenek fel. Ennek a résmarkolónak a precíz vezetésére szolgál az a vasbeton résvezető gerenda, amit a résfal teljes vonalán megépítettek. A réselőgéppel kiemelt 32 méter mély rés állékonyságát a folyamatosan utántöltött és megfelelő szinten tartott cementes és bentonitos zagy biztosítja, mely a legtöbb esetben a vízzáró fal anyagául is szolgál egyben.

Az MC 76 két emelőcsörlővel van felszerelve, lánctalpa 80 centiméter széles, a gém hossza 18,4 méter. Hajtóműve alacsony meghibásodási gyakoriságú, kevés karbantartást igényel. A réselőgép programozható mikroprocesszoros rendszerrel, valamint elektronikus vezérlési, felügyeleti és megjelenítési rendszerrel rendelkezik.

 

A résfal melletti földkiemelés mélységétől függően a zagyfal esetében ún. acél szádpallós megerősítést alkalmaznak, a vasbeton résfal esetében pedig betonacél armatúrákat helyeznek el.

 

A résfalazás kétműszakos munkarendben, 12 órás váltásban folyik, három réselőgép párhuzamosan dolgozik a területen.

 

Ahhoz, hogy ezek a különféle anyagok rendelkezésre álljanak a résfalazáshoz, egy úgynevezett zagykeverő telepet is fel kellett építeni a munkaterület közvetlen szomszédságában.

 

A résfalazást követően, illetve azzal párhuzamosan a talajszilárdítással és az ún. tervezési szintig történő talajkiemeléssel folytatódnak a földmunkálatok, melynek végén következhet az első beton öntése, ami szimbolikusan az atomerőmű építésének kezdetét jelenti.

AktuálisPaks II. Atomerőmű Zrt.Pakspaksi atomerőműPaks IImélyépítésBauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.