2024.04.26, Péntek

Hirdetés

A jövő építőmérnökeinek támogatásán és az iparág hatékonyabbá tételén dolgozik az A-Híd
magyarepitok.hu

A jövő építőmérnökeinek támogatásán és az iparág hatékonyabbá tételén dolgozik az A-Híd

magyarepitok.hu, sze.hu

2021.03.03. 17:00 - Kolinek Nóra

A vállalat egy GINOP pályázat keretében részt vett az építőipari tervezés hatékonyabbá tételét elősegítő projektben.

Hirdetés

Az építőipari képzést támogatja az A-Híd Zrt.: a magyar hídépítő mint konzorciumvezető vett részt a Széchenyi István Egyetemmel és a Project Control Expert Kft.-vel az uniós GINOP "Hatékonyabb és fenntarthatóbb építőipari megoldások a kockázatmenedzsment és a műszaki kutatás eszközeivel” című pályázatán. Az ünnepélyes projektátadó rendezvényre szerdán került sor, ahol a projekt fő eredményeit mutatták be a résztvevők.

A projektre kötött támogatási szerződést 2016 végén írták alá, és az egyetem oktatói az A-Híd Zrt. munkatársaival elkezdtek dolgozni adott témakörökön.

A projekt előrehaladtával 2017 őszétől kezdődően több egyetemi hallgató is részt vett a kutatásban, akik már az A-Híd Zrt. alkalmazásban állnak, és más projekteken is részt vesznek.

A jó kapcsolatnak köszönhetően egyéb projektekre is felvettek már frissdiplomás mérnököket, és az egyetem további potenciális humán erőforrás bázisként szolgál a cég számára.

A pályázat két fő területeten növelte a hatékonyságot:

  • az építőipari kockázatmenedzsment folyamat- és szoftverfejlesztésével;
  • illetve a hídépítési munkák tervezésében és kivitelezésében visszatérő műszaki típushibák széles körű feldolgozásásával, új, hatékonyabb konstrukciók kifejlesztésével.

 

Az idei évben új építőipari szakok is indulnak az egyetemen

A résztvevők kiemelték a projekt főbb eredményeit:

  • Megalkottak egy kockázatmenedzsment folyamatmodellt, amely az alkalmazott megoldások és folyamatok újragondolása és javítása révén képes hatékonyabbá tenni a tervezést.
  • Összeállítottak egy kockázatösszetevőket tartalmazó tapasztalati adatbázist, amely lehetővé teszi a szervezeti tudás építését és folyamatos bővítését. A múltbéli tapasztalatok feldolgozása, a jelennel és a jövővel való összekapcsolási lehetőségek megteremtése hozzájárul a költség- és időhatékonyság növeléséhez.
  • Kifejlesztettek egy kockázatértékelést és döntéselőkészítést támogató szoftvert, amely hatékonyan képes kiszolgálni az építőipari projektmenedzsment igényeket.
  • Beszámoltak arról is, hogy az egyetemen új építőipari projektmenedzser és építőipari szakmérnök szakokat akkreditáltak ipari partnerek bevonásával, amelyek indítása 2021 szeptemberében várható.

 

A kutatások eredményeit beépítik az egyetemi tananyagba

A projekt keretein belül a hídfők szerkezetének optimalizálásában, a hídszegély építési technológia fejlesztésében és az újgenerációs öszvérszerkezetű hidak témájában történt kutatás-fejlesztési tevékenység, emellett a hídesztétika, a zöld hídépítés és a fa-beton öszvérhidak témakörét is vizsgálták.

Az projekt összegzéseként a résztvevők kiemelték, hogy az elért eredményekkel és azok következő években történő piaci alkalmazásával hozzájárulnak az építőipar hatékonyabb és fenntarthatóbb működéséhez.

Korábban már írtunk róla, hogy az A-Híd Zrt. kiemelten kezeli a jövő szakembereinek képzését, és több alkalommal is együttműködött már oktatási intézményekkel. A közös kutatás eredményeit most az oktatási folyamatokba is beillesztette az egyetem.

Iparági hírekA-Híd Zrt.Széchenyi István Egyetemtársadalmi felelősségvállalásCSR

Hírlevél

Hirdetés