2024.04.19, Péntek
A kihívások ellenére is rekordévet zárt az egyre nagyobb mértékben a fenntartható fejlődés irányába forduló Leier
Főkép: a Szarvasugrás lakópark építkezése szeptemberben (Fotók: Leier Hungária Kft.)

A kihívások ellenére is rekordévet zárt az egyre nagyobb mértékben a fenntartható fejlődés irányába forduló Leier

magyarepitok.hu

2023.01.15. 10:10 - Szabó Ákos

A kilenc magyarországi és huszonnégy külföldi gyárral termelő cég európai szinten is meghatározó szereplője az előregyártott építőipari termékek piacának. A vállalat számára az elmúlt időszakban még inkább kulcsszó lett a gazdaságos és energiatakarékos működés.

Hirdetés

Rendszeresen számolunk be olyan projektekről, melyek a Leier Hungária Kft. termékei alkalmazásával épülnek fel: a vállalat már eddig is jelentős nyomot hagyott a magyarországi építőiparon és annak több fontos szegmensén is.

2022-ben az ágazatot számos komoly kihívás is érte, azonban a Leier lendületét ezek nem tudták megtörni. Arról, hogy ez minek köszönhető és hogy mik azok a projektek, amikre különösen szívesen tekintenek vissza a cégnél Takács Gábor, a Leier Hungária Kft. előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetője segítségével tájékozódtunk.

 

Szállodaépítés Baranyában (a klímafödém alkalmazásával)

A kihívások között fontos szerepet játszott a lakáspiac jelentős mértékű zsugorodása, azonban a vállalat előregyártott termékei széleskörű alkalmazhatóságának köszönhetően

az ipari és mezőgazdasági területeken jelentős piaci növekedést tudtak elérni, így a kiszámíthatatlan építőipari piacon is rekordforgalommal tudták zárni az évet.

 

Piacvezetők termelésben és piacvezetők innovációban

A Leier Magyarországon 9 gyártóüzemmel rendelkezik: a mélyépítő, útépítő és hagyományos magasépítő termékek gyártása mellett immár több mint 25 éve foglalkoznak előregyártással is. A legnagyobb mennyiségben eladott Leier mesterpanel födémet az országban 4 gyárban állítják elő, ennek is köszönhető, hogy a Leier piacvezető a területen és így a legnagyobb gyártókapacitással bír ebben a tekintetben Magyarországon.

Sertéshízlalda Szakszenden

Az Ausztriában és Lengyelországban működő hasonló üzemekkel együtt elmondható, hogy a Leier cégcsoport európai szinten is meghatározó szereplője az előregyártott üzletágnak.

A cég az ágazati innovációban is fontos szerepet tölt be hazánkban. 2020-ban Magyarországon elsőként gyártottak klímafödémet, és ebben a szegmensben szintén piacvezetőként mára már több, mint félmillió négyzetméteres éves kapacitással bírnak. Az innovatív és fenntartható technológiát az ágazat is értékelte: 2022-ben a Construma díjat is elnyerte a Leier klímafödém.

 

Még inkább kulcsszóvá vált a gazdaságosság és az energiatudatosság

Azért is pozitív a hazai piac számára, hogy a Leier klímafödém ilyen jelentős mennyiségben elérhető, mert az egyre kiszámíthatatlanabb energiaárak miatt 2023-ban még inkább előtérbe kerülnek a gazdaságosan és környezettudatosan üzemeltethető épületek. Az alacsony üzemeltetési költségek mellett a technológia sajátosságai miatt sem radiátorokra, sem beltéri klímaegységekre sincs szükség.

 

Keszthelyi lakópark-építkezés (a klímafödém alkalmazásával)

A födémbe épített hűtő-fűtő vezetékek nyáron hűvösen tudják tartani az ingatlant, télen pedig a nagy hőleadó felületnek köszönhetően egyenletes hőmérsékletleadást tudnak biztosítani és ezzel fűteni azt. Mindezzel jelentős energiamegtakarítást lehet elérni, ráadásul teljesen zajmentesen és gyors üzemi reakcióidővel.

A piacon egyedüli gyártóként 2022-ben a cég bevezette a Leier Klímafalat is. A technológia megegyezik a Klímafödém esetén is alkalmazott megoldásokkal, viszont már nem csak vízszintes, hanem függőleges falszerkezetekben, vagy akár tetőtéri vasbeton koporsófödémek esetén is alkalmazható az aktív hűtés-fűtési rendszer.

 

Szállodaépítés Baranyában (a klímafödém alkalmazásával)

 

Hotelek, lakóparkok, repülőtér, mintagazdaság kapcsolódnak a Leier nevéhez

A több mint 25 éves gyártói tapasztalatnak köszönhetően a Leier előregyártott rendszerelemeit alkalmazó beruházások rendszeresen gyorsan és jó minőségben készülnek el, minderről a magyarepitok.hu-n is beszámoltunk több cikkünkben is. A teljesség igénye nélkül az elmúlt években többek között jelentős magyarországi beruházások beszállítójaként az alábbi projektekben is részt vett a vállalat:

 

Szarvasugrás lakópark

 

Az ipari és irodaberuházások irányába is nyitott tavaly a Leier

A már így is számos különböző típusú építményt tartalmazó lista egy 2022-es fejlesztéssel tovább bővülhet: a Leier-csoport az ipari beruházások növekedésének kielégítésre a magyar határtól mindössze 10 km-re fekvő zurndorfi üzemében elkezdte a feszített tartószerkezeti elemek gyártását is (ilyenek például a főtartók és a szelemenek), így már teljesen ki tudják szolgálni a csarnoképítéseket is (akár kelyhek, pillérek, gerendák, lábazati elemek, dokkolók, vagy üreges födémpallók szállításával).

A csarnoképületek mellett az irodaépületek teljes szerkezetépítése is megoldható Leier előregyártott elemekkel. A cikkben már említett Leier kéregfalak, Leier mesterpanel és klímafödém mellett előregyártott lépcsők, valamint előregyártott liftaknák is szerepelnek a cég kínálatában.

 

Durisol: 2023-ban új környezetbarát termék a Leiertől

 

 

A 2023-as év újdonsága pedig az előregyártott Durisol fal. A Leier eddig is élen járt a környezetbarát technológiák alkalmazása és a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósítása terén, így az újrahasznosított gyártási mellékterméket, a mineralizált faforgácsot felhasználó öko-építőanyag kiválóan illeszkedik termékeikkel kapcsolatos filozófiájukba: a Durisol ennek a megközelítésnek a pozitívumait ötvözi az előregyártott falak már jól ismert előnyeivel.

 

 

Galéria

Iparági hírekLeier Hungária Kft.építőanyagokinnovációfenntartható építési megoldásokfenntarthatóságzöld megoldásokszállodaberuházáslakásépítésüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés