2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Paks II. – aktív és passzív rendszerek szolgálják a biztonságot
Grafikák: Paks II. Atomerőmű Zrt.

Paks II. – aktív és passzív rendszerek szolgálják a biztonságot

magyarepitok.hu

2024.01.16. 08:00 - Szabó Ákos

Minimum hatvan, de akár száz éven keresztül is szolgálják majd a fogyasztókat az újonnan épülő atomerőművi blokkok Pakson. Nemcsak a tervezett üzemidő hosszában múlja felül elődeit az új típus, hanem számos műszaki és biztonsági paramétert tekintve is.

Hirdetés

Az evolúció nemcsak az élővilágban érhető tetten, hanem például a nukleáris iparban is. A reaktorok újabb és újabb típusai rendre korszerűbbek, biztonságosabbak a korábbiaknál. A biztonság maximalizálása érdekében folyamatosan fejlesztik a technológiát. Ennek során felhasználják az építési, üzemeltetési tapasztalatokat, az iparágban felgyülemlett tudást.

A 3+ generációs VVER-1200 blokktípus a VVER család egyik legújabb és legmodernebb tagja, amelynek konstrukciója a Roszatom több évtizedes fejlesztési és üzemeltetési tapasztalatán alapul. Ezek az innovatív technológiát alkalmazó blokkok jobb gazdasági mutatókkal bírnak elődeiknél, illetve a lehető leghatékonyabb védelmet biztosítják. Ilyen egységek épülnek Pakson is.

Az új blokkok európai és világszervezetek – a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) és a European Utility Requirements (EUR) – által lefektetett szabványok és előírások szerint létesülnek.

 

 

A két továbbfejlesztett harmadik generációs, nyomottvizes blokk tervezett bruttó villamos teljesítménye egységenként 1262 MW, elvárt üzemidejük minimum 60 év. A VVER-1200 blokktípus fejlesztése során a biztonságnövelés hangsúlyos szerepet kapott. E típus biztonságát az aktív és passzív biztonságvédelmi rendszerek optimális kombinációja szavatolja. Az aktív rendszerek működéséhez szükség van energiabetáplálásra, a passzív rendszerek képesek funkciójukat energiabetáplálás és emberi közreműködés nélkül ellátni.

Az új blokkokban a reaktor és a primer kör egy kettősfalú védőépületben, a konténmentben helyezkedik el. Ez védi a berendezéseket a külső veszélyekkel szemben, ennek köszönhetően képes ellenállni földrengésnek, szökőárnak, külső robbanásnak, hó-, jég- és szélterhelésnek, illetve akár egy repülőgép rázuhanása esetén is lehetővé teszi a blokkok biztonságos leállítását.

Ez a típus képes manőverező üzemmódban is működni, mely során a teljesítményt akár 20-100 százalékos tartományban képes a terhelés függvényében változtatni. A Pakson épülő blokktípus maximálisan megfelel a magyar és nemzetközi biztonsági követelményeknek is. Nem „prototípus” erőmű épül, az első ilyen egység – a Novovoronyezsi Atomerőmű II. első blokkja – 2017 februárjában kezdte meg kereskedelmi üzemét, és azóta további öt VVER-1200 csatlakozott a hálózatra.

 

A VVER-1200 blokk nukleáris biztonsága a mélységben tagolt védelmi filozófiával összhangban, a védelmi szintekhez rendelt, a szükséges beavatkozásokat időben és hatékonyan végrehajtani képes biztonsági rendszereken alapul. A blokk biztonsági rendszerei az alábbi elvek mentén lettek kialakítva: passzív biztonsági rendszerek (funkciójukat energiabetáplálás és emberi beavatkozás nélkül ellátni képes rendszerek) állnak rendelkezésre a tervezési alap kiterjesztésébe tartozó, rendkívül alacsony valószínűséggel bekövetkező üzemzavarok, balesetek kezelésére. A redundancia elve érvényesül az aktív biztonsági rendszerek (működésükhöz energiabetáplálást igénylő) kialakításánál. Az aktív biztonsági rendszerek általában négy párhuzamos ágból épülnek fel, amelyek közül már egy működése is elegendő az elvárt biztonsági beavatkozás teljes körű végrehajtásához. A biztonsági rendszerek redundáns ágai térbeli, fizikai elválasztása biztosítja, hogy a rendszerek közös okú meghibásodás (pl. tűz) ellen védettek legyenek. A redundancia mellett fontos a diverzitás elve, tehát a biztonsági beavatkozás végrehajtására különböző berendezésekből álló és lehetőség szerint különböző működési elvű (pl. passzív és aktív) biztonsági rendszerek álljanak rendelkezésre.

 

 

VVER-1200 3+ generációs blokk fontosabb jellemzői

 

Reaktor típusa

nyomottvizes

Termikus teljesítmény

kb. 3220 MW

Villamos teljesítmény

kb. 1200 MW*

Üzemanyag

U-235, max. 4,95% dúsítással

Primerköri hurkok száma

4

Gőzfejlesztők száma

4

Reaktor hűtővíz kilépő hőmérséklete

328,9 °C

Reaktor hűtővíz belépő hőmérséklete

298,2 °C

Primerkör nyomása

16,2 MPa

Szekunderkör nyomása

7 MPa

Primerköri térfogatáram

86000 m3/h

Gőzfejlesztőkben termelt gőz mennyisége

6400 t/h

Üzemi élettartam

legalább 60 év

Rendelkezésre állás

>90%

Erőmű hatásfoka

37%

 

* Az új paksi blokkok villamos névleges teljesítménye a tervezett turbógenerátor rendszernek köszönhetően 1262 MW lesz

Iparági hírekPaks IIPaks II. Atomerőmű Zrt.Pakspaksi atomerőműerőmű

Hírlevél

Hirdetés