2024.04.18, Csütörtök
Iváncsai óriásberuházás: közúti felüljáró épülhet az agglomerációs vasútvonal felett
Illusztráció: Dernovics Tamás/ magyarepitok.hu

Iváncsai óriásberuházás: közúti felüljáró épülhet az agglomerációs vasútvonal felett

magyarepitok.hu

2023.01.08. 08:30 - Kolinek Nóra

Az ipari park közlekedési hálózatának fejlesztése érdekében a létesítményt vasúti és közúti kapcsolattal is ellátják.

Hirdetés

Az iváncsai ipari park közlekedési infrastruktúra fejlesztéséhez kapcsolódóan különszintű keresztezést alakítanának ki a település belterületén áthaladó 6205. jelű összekötő úton a Budapest−Pusztaszabolcs (40a) vasútvonal felett.

A Fejér vármegyei Iváncsán zajlik jelenleg Magyarország legnagyobb zöldmezős fejlesztése. A 2021 májusában elrajtolt projektben 135 hektáron épül akkumulátorgyár a dél-koreai tulajdonú SK Innovation számára a Market Építő Zrt. kivitelezésében.

A beruházás a tervek szerint 2023 márciusában éri el a teljes készültséget. A mélyépítési munkálatokat a német háttérrel rendelkező BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft., valamint a francia hátterű HBM Soletanche Bachy végezte el.

Átfogó közlekedésfejlesztést terveznek

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent ajánlati felhívás szerint már keresik a felüljáró engedélyezési és kiviteli terveinek készítőjét. A nyertes ajánlattevő feladata előzetes vizsgálati dokumentáció, a kapcsolódó vízépítési, közmű kiváltási, valamint egyéb építési és bontási munkákhoz szükséges tervek készítése, valamint minden az építéshez szükséges hozzájárulás és engedély megszerzése.

Az országos közúti híd legnagyobb támaszköze a tervek szerint 25 méter.

Az ipari park közlekedési hálózatának fejlesztése érdekében a létesítményt vasúti és közúti kapcsolattal is ellátják. Ahogy korábban megírtuk 5052 méteren épülhet új nyíltvonali vágány, 1053 méteren új állomási vágányokat építenének, továbbá közel 3 kilométernyi út jön létre, megújul az Iváncsát átszelő 6205 jelű közút 6 kilométeren, a településen három földutat leaszfaltoznak.

Az ajánlatokat 2023. január 26-ig várja a kiíró NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. jogkörét átvevő Építési és Közlekedési Minisztérium.

Kötött pályaNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Fejér megyeIváncsaMarket Építő Zrt.HBM Kft.Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.PusztaszabolcsÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés